Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Αμπόλα Καλούμπα..

Χρονογράφημα του Ευάγγ. Αθανασιάδη


Μια Αρχή όπως ο Δήμος μιας Πόλης έχει καθήκον και πολλούς τρόπους να εποπτεύσει ή και να  επιβάλλει τους νόμους ή τις προτροπές του κράτους, όπως και τα ήδη κοινοποιηθέντα μέτρα που αφορούν τον κορωνοϊό.
Ο Δήμος έχει τη Δημοτική Αστυνομία. Θα μπορούσε λοιπόν να εποπτεύει τους χώρους όπως πάρκα, πλατείες και να συμβουλεύει και να νουθετεί τους πολίτες που βρίσκονται εκεί αργόσχολοι.

Σε βαρείες περιπτώσεις θα μπορούσε να επιβάλλει πρόστιμα ή και να προβεί σε συλλήψεις σε ακόμη βαρύτερες περιπτώσεις, σε συνεννόηση με την Αστυνομία.
Θα μπορούσε επίσης αν επρόκειτο για ηλικιωμένους ή υπερήλικες, να αναζητήσει τους πλησιέστερους συγγενείς και αρχικά να τους κάνει συστάσεις ή και να τους επιπλήξει που επιτρέπουν το συγγενή τους χωρίς λόγο να περιφέρεται άσκοπα όταν αυτό είναι πράγματι επικίνδυνο.

Βέβαια να σημειωθεί ότι και για τους βαρυποινίτες και τους ισοβίτες, προβλέπεται ημερήσιος προαυλισμός.

Θα μπορούσα να σας γράψω και άλλους τρόπους …..
Αντί ενός εκ των παραπάνω, κάποιος Δήμος, αποφάσισε να αφαιρέσει, να ξηλώσει τα παγκάκια από πλατείες προκειμένου να μην κάθονται οι πολίτες του Δήμου…
Δηλαδή απευθείας στο …. Άλλο άκρο….

Και τι θα γίνει τελικά; θα ξηλώσουμε και τα πεζοδρόμια … για να μην περπατάμε επειδή υπάρχουν κάποιοι ασυνείδητοι ή ακόμα κάποιοι που δεν …φοβούνται ;

Είναι γεγονός επιβεβαιωμένο ότι σε όλα τα επίπεδα στην Ιεραρχία της Πολιτείας δίπλα στην πλειονότητα των αρίστων, υπάρχουν και άχρηστοι, ανίκανοι, απαίδευτοι, ακαλλιέργητοι, ημιμαθείς και τελικά «Ηλίθιοι του κερατά», που είναι άκρως επικίνδυνοι και για την ψυχοσωματική μας υγεία.
Και μάλιστα με την πρόσληψη στο δημόσιο κάποιες επιβαρυμένες περιπτώσεις επιδεινώνονται και καθίστανται επικίνδυνα ανίατες και ίσως και μεταδοτικές.

Το φοβερότερο «είδος» στο κόσμο είναι :
«άξεστος, αμόρφωτος και ολιγόμυαλος Έλληνας με έστω και μηδαμινή εξουσία».
Για να θυμηθώ την ρήση.
«Ο θεός να σε φυλάει από τσινιάρικο μουλάρι, στρατιωτικό αυτοκίνητο και αποφασισμένο κοντόμυαλο τεμπέλη δημόσιο υπάλληλο».

Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν επικεφαλείς που ασπάζονται τις απόψεις – προτάσεις τους.

Κλείνοντας αφιερώνω το παρακάτω ανέκδοτο σε όλους και ειδικά σε αυτούς τους «Ηλίθιους του Κερατά».

Σε μια Χώρα που επικρατούσε το μουσουλμανικό δίκαιο γίνονταν δικαστήριο για μοιχεία.
Είχαν συλληφθεί 4 άνδρες που πήγαν με άλλες γυναίκες. Η ποινή εφόσον αποδεικνυόταν η πράξη ήταν η αφαίρεση των γεννητικών οργάνων με εργαλείο του επαγγέλματός του καθενός.

Δικάζεται ο 1ος και με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζεται. Επάγγελμα Ξυλοκόπος. Παίρνουν ένα τσεκούρι και γκάπ, επέρχεται το μοιραίο… Ο 4ος άρχισε να ψιλοχαμογελά. Ο Προέδρου του Δικαστηρίου παραξενεύεται, τον λοξοκοιτά.

Δικάζεται ο 2ος και με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζεται. Επάγγελμα Ξυλουργός. Παίρνουν ένα πριόνι και «χρατς – χρουτς» γίνεται ο ακρωτηριασμός… Ο 4ος άρχισε να λύνεται στα γέλια…. Ο Προέδρου του Δικαστηρίου, τον κοιτά επιτιμητικά.

Δικάζεται ο 3ος και με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάζεται. Επάγγελμα σιδηρουργός. Παίρνουν μια τανάλια και γίνεται η εκτομή. Ο 4ος χτυπιέται από τα γέλια. Ο Πρόεδρος εξοργίζεται για την ασέβεια αλλά και παραξενεύεται που δεν έχει συναίσθηση τι τον περιμένει.

Έρχεται η σειρά του 4ου. Οπότε ο Πρόεδρος τον ρωτάει: «κατηγορούμενε δεν ξέρεις τι σε περιμένει; Δεν φοβάσαι;»
Και ο κατηγορούμενος απαντά: «Κύριε πρόεδρε το επάγγελμά μου είναι παγωτατζής. Τι θα κάνετε; Θα μου τον γλείφετε μέχρι να λιώσει;»


Αλλά και κάποιοι εμφανίστηκαν και περπατούν και στη παραλία.
Κάτι άκουσα ότι συζητάνε, συσκέφτονται και έγινε πρόταση, να ρουφήξουν και τη Θάλασσα.

Δεν μπορώ, τα πράγματα με τον ιό είναι σοβαρά.
Αλλά και ο κίνδυνος από τους ηλιθίους μεγάλη απειλή.

Η Εκκλησιαστική ρήση πάντα επίκαιρη.
Ο Θεός να μας φυλάει από «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν»*



*Καινή Διαθήκη, Ευαγγέλιο κατά Ματθαίον κεφ 9, στιχ 35.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου