Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ο Κορωνοϊός και η Νόσος των Υποβρυχίων.


Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη


Περνάμε μια ιδιαίτερη περίοδο, με έντονη την επίδραση του κορωνοϊού στην καθημερινότητά μας. Η κυριότερη άμεση επίπτωση για τους υγιείς, είναι ο περιορισμός των δραστηριοτήτων μας και η παραμονή μας στο σπίτι, με τους οικείους μας.
Η πολιτεία έκανε τις εκτιμήσεις της και όρισε τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της ίωσης. Πρέπει όλοι να υπακούσουμε, να προσαρμοσθούμε, να τηρήσουμε τα καθορισθέντα.

Έτσι ξαφνικά βρεθήκαμε όλοι στο σπίτι, με μια συνεχή παρουσία, στον ίδιο χώρο, για παρατεταμένο χρόνο. Οι καθημερινές δραστηριότητες και απομακρύνσεις μας για εργασία και άλλες υποχρεώσεις έχουν σταματήσει.

Τώρα θα προκύψουν και άλλες ιδιαιτερότητες, «απειλές» και «κίνδυνοι», όπως η «Νόσος των Υποβρυχίων».

Ποια άραγε είναι αυτή;
Τα υποβρύχια έχουν την εξής ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα άλλα πλοία. Πρώτον δεν έχουν κατάστρωμα. Δεύτερον έχουν πολύ περιορισμένο χώρο.
Ακόμα είναι χωρισμένα σε περιοχές (διαμερίσματα) και μάλιστα πλάτους ενός διαδρόμου, και μήκους μερικών βημάτων, όπου καθορισμένα άτομα κάνουν συγκεκριμένη τυποποιημένη εργασία. Δεν έχουν πολλές δυνατότητες ούτε αλλαγής καθηκόντων, ούτε  και χώρου εργασίας. Τα ίδια πρόσωπα, για συνεχή και αρκετό χρόνο συμβιούν σε περιορισμένο χώρο.

Τι παρατηρείται;
Συνήθως μετά παρέλευση της πρώτης εβδομάδος και κάτι, παρατηρείται ένας ανεξήγητος εκνευρισμός και αλληλοδιαμάχες, που δεν έχουν αντικειμενικές και πραγματικές αιτίες.
Τους ενοχλεί η οποιαδήποτε και η πιο φυσιολογική ενέργεια του άλλου, η παρουσία του.
Αίτιο είναι η συνεχής αναστροφή με τα ίδια πρόσωπα σε στενό τόπο και τυποποιημένο τρόπο και διαδικασία. Δεν υπάρχουν άλλα ενδιαφέροντα και ερεθίσματα.
Ο καθένας ασχολείται με το τι κάνει ο άλλος. Ακολουθούν συνεχείς παρατηρήσεις, διορθώσεις, επεμβάσεις και σχολιασμοί των ενεργειών του άλλου. Αυτό επιτείνει τον εκνευρισμό και τις αντιδράσεις. Αν αρχίσει δεν έχει τελειωμό και ανάπαυλα, μόνο επιδείνωση.
Η εκπαίδευση και η γνώση του φαινομένου μπορεί να επιβραδύνει την εκδήλωση και την ένταση των αντιδράσεων.

Αυτό παρατηρείται και σε άλλες κλειστές κοινωνίες. Όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός, στενότερος ο χώρος και μεγαλύτερος ο χρόνος, τόσο εντονότερες είναι οι εκδηλώσεις του  φαινομένου της «νόσου». Επεκράτησε να ονομάζεται «νόσος των υποβρυχίων».
Όλοι μας συχνά είπαμε «να βγω να ξεσκάσω» ή «να αλλάξω λίγο». Έτσι προέκυψε η ανάγκη των καφενείων, της καφετέριας, των επισκέψεων.
Τα συμπτώματα είναι πολύ εμφανή και εύκολα αντιληπτά, όταν κάποιος το ξέρει.
Τώρα το ξέρετε και εσείς.

Με την παραμονή στο σπίτι, θα το αντιμετωπίσετε. Ετοιμαστείτε. Μην ανησυχείτε, δεν είναι πραγματικά τα αίτια, αλλά είναι «επικίνδυνα», οδυνηρά τα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 40-50% δεν θα προσβληθεί από τον κορωνοϊό, την «νόσο των υποβρυχίων» θα την υποστούμε όλοι μας.
Θα σωθούμε από τον κορωνοϊό και θα υποστούμε την «νόσο των υποβρυχίων»;;…
Θέλει προσοχή.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
1ον Να το ξέρουμε. Η γνώση, μας απελευθερώνει, μας απαλλάσσει από φοβίες και ενοχές.
2ον Να δημιουργούμε και διατηρούμε ένα κλίμα ενθουσιασμού. Να αναδειχθούμε εμείς σε ηγέτη. Στις παλαιότερες κοινωνίες, αυτό ήταν έργο της Μητέρας, να κρατάει την θαλπωρή του σπιτιού. Η γυναίκα κρατούσε το σπίτι. Ο άντρας κρατούσε την γυναίκα. Σήμερα με την εργαζόμενη μητέρα τα πράγματα θέλουν περισσότερη επιμέλεια και από όλους.
3ον Να επιμελούμαστε συστηματικά να αναφέρουμε ευχάριστα και ενδιαφέροντα πράγματα και ανάλογες δραστηριότητες.
4ον Αν και αυτά προκαλούν αντίδραση και εκνευρισμό, να μην μιλάμε.
5ον Να μην κάνουμε υποδείξεις και παρατηρήσεις. Σε αυτές τις συνθήκες δεν διορθώνεται τίποτε.

Ίσως θα μπορούσαμε να ασκηθούμε και στις αρετές της «απάθειας και αταραξίας» των στωικών φιλοσόφων ή στο «Θυμού κράτει» του Χίλωνος(1) του Λακεδαιμονίου ή κατά κάποια παράφραση στο «ανέχου και απέχου» του Επίκτητου(2).

Θυμηθείτε και την συμπεριφορά της μάνας μας και της γιαγιάς μας… Σπουδαία παραδείγματα. Είναι και μια καλή εκδήλωση μνημοσύνης και ένα «ευχαριστώ», που τους το χρωστάμε και δεν τους το είπαμε…

Καλή επιτυχία και με υγεία σε όλους μας.



 (1) Χίλων (ή Χείλων) o Λακεδαιμόνιος (περ. 600 πΧ . - 520 π.Χ.) ήταν Σπαρτιάτης πολιτικός, νομοθέτης, φιλόσοφος και ελεγειακός ποιητής, και αναφέρεται ως ένας από τους Επτά Σοφούς της Aρχαίας Ελλάδας.
(2) Επίκτητος, 50 μ.Χ.-120 μ.Χ, Στωικός φιλόσοφος

6 σχόλια:

  1. Νοσος υποβριχιων ή νοσος των κοινοβίων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Νόσος των κοινοβίων. Για παράδειγμα στα Μοναστήρια, εμπειρία αιώνων, έχουν την κατ έτος αλλαγή καθηκόντων (διακονημάτων), και τα περιφερειακά υποστατικά, ονομαζόμενα "κελιά" ή καθίσματα"¨, που όπου αποστέλλονται για εργασίες εκ περιτροπής Μοναχοί.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφωνώ κάθετα με τον ορισμό και αιτιολόγηση της αναφερόμενης νόσου (Αλήθεια σε ποιό ιατρικό περιοδικό έχει αναφερθεί;). Δεν την είδα σε κανένα Υ/Β κατά την διάρκεια της υπηρεσίας μου, και ήταν πολυετής. Ο συντάκτης δεν έχει την παραμικρή εικόνα της ζωής και της διαβίωσης στο υποβρύχιο (έχει μιλήσει με ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει σε υποβρύχιο;). Δεν έχει ιδέα του τι γίνετε και πως περνούν κατά την διάρκεια πολυήμερου πλού (πολλές φορές άνω των 25 ημερών) καθώς και του δεσίματος του πληρώματος. Λυπάμαι ειλικρινά γιατί γράφονται ανακρίβειες που δίνουν λανθασμένες εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε,
      Νομίζω ότι είναι σαφές ότι στο άρθρο δεν υπάρχει καμία πρόθεση προσβολής του προσωπικού των υποβρυχίων, ούτε να δώσει οδηγίες και συμβουλές προς αυτό, που ξέρουν πολύ καλά την δουλεία τους.
      Γίνεται μια περιγραφή των δύσκολων συνθηκών της ζωής τους, με όλο τον σεβασμό στο πράγματι δύσκολο έργο τους.
      Πράγματι η σωστή εκπαίδευση, το υψηλό ηθικό και ο ενθουσιασμός, όπως και αναφέρεται, και η σωστή επιλογή και προσαρμογή του προσωπικού είναι τρόποι πρόληψης και επιτυχούς αντιμετώπισης των όποιων συνθηκών.
      Προσωπικό υποβρυχίων, μου είπαν ότι αντιμετώπισαν ανάλογο περιστατικό που είχε όμως και υπόβαθρο εξωγενών παραγόντων.
      Είναι προφανές ότι ο σκοπός του άρθρου είναι να προβάλει προληπτικά ένα αναμενόμενο κοινωνικό φαινόμενο.
      Ευχαριστώ για την παρέμβαση και τις επισημάνσεις. Ήταν για όλους μας χρήσιμες.
      Με εκτίμηση.
      Ευάγγ. Αθανασιάδης.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα αγαπητέ,
      Εκτιμώ την απάντησή σας. Σαφώς αντιλαμβάνομαι οτι δεν υπήρχε πρόθεση προσβολής καθώς αυτό φαίνεται μέσα στο κείμενο. Η χρήση όμως του χαρακτηρισμού "νόσος των υποβρυχίων" παραπέμπει σε καταστάσεις που έχουν διαπιστωθεί σε υποβρύχια με στοιχεία και δεδομένα. Αυτό και μόνο είναι απαξιωτικό και προσβλητικό για όσους υπηρέτησαν επί χρόνια στα υποβρύχια. Επίσης θα ήθελα να επισημάνω οτι δεν έχω ακούσει ποτέ πριν κάποιον να αναφέρει αυτή την νόσο. Θα ήθελα να μου πείτε την πηγή από όπου αντλήσατε αυτό τον χαρακτηρισμό για να δικαιολογήσετε την κατάσταση "περιορισμού δραστηριοτήτων" όπως αναφέρετε στο άρθρο σας.
      Από την άλλη μεριά, χαίρομαι που διαβάζετε τις αναρτήσεις συναδέλφων στο fb όπου ένας παλαιός Κυβερνήτης ανέφερε αυτό ακριβώς που γράψατε στην απάντησή σας. Εκτός και αν ήταν αυτός η πηγή σας.
      Με εκτίμηση
      Π. Ραδίτσας

      Διαγραφή