Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Τι άλλαξε κ. Καθηγητά ;


Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη



Κ. Καθηγητά, στις 31 Δεκεμβρίου 2017 στο ενδιαφέρον άρθρο(1)  σας, απάντηση στο κ. Ροζάκη, μεταξύ των άλλων αναφέρετε – προτείνετε :

 1/ Αν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός και η ένταση
«Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να προχωρήσουν σε οριοθέτηση και να σταματήσουν λίγο πριν το τριεθνές σημείο συναντήσεως των ορίων με την Τουρκία, ευελπιστώντας ότι στο μέλλον θα συμφωνήσει και η Άγκυρα. Στο άρθρο μου που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ροζάκη («Πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται», Καθημερινή, 26 Νοεμβρίου 2017), είχα αναφέρει ότι εάν μας ενδιαφέρουν οι εντυπώσεις και η ένταση, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια οριοθέτηση.»

2/ Αν μας ενδιαφέρει η ουσία και η ελαχίστη κατοχύρωση
«Εάν μας ενδιαφέρει η ουσία –δηλαδή να δηλώσουμε διεθνώς τα ακριβή όρια της υφαλοκρηπίδας μας στην περιοχή για να τα προστατεύσουμε κατ’ ελάχιστον- καλυπτόμαστε εναλλακτικώς από την κατάθεση των σχετικών συντεταγμένων στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Παράλληλη κατάθεση των κυπριακών συντεταγμένων για την ΑΟΖ στην ίδια υπηρεσία θα οδηγούσε σε έμμεση αλλά σαφέστατη οριοθέτηση. Η μονομερής κατάθεση γεωγραφικών συντεταγμένων είναι μία πρακτική που ακολουθείται από τα κράτη, ελλείψει συμφωνίας, ως ελάχιστη κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους σε θαλάσσιες περιοχές πέραν των χωρικών υδάτων»

Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, καμία πρότασή σας δεν υιοθετήθηκε μέχρι και σήμερα από πλευράς Ελλάδος.
Αντίθετα διαφαίνεται ότι από πλευράς Τουρκίας υιοθετήθηκε η 2η πρότασή σας δλδ «η ουσία και η ελαχίστη κατοχύρωση»

Στις 17 Φεβρουαρίου 2020 (2 χρόνια μετά), κ. Καθηγητά και με την επιπλέον ιδιότητα του Βουλευτή Ελλάδος, μέσω τηλεοπτικού καναλιού(2), προβήκατε στη παρακάτω δήλωση:
«Η πρωτοκόλληση του Μνημονίου Τουρκίας Λιβύης, η ανάρτηση των σχετικών συντεταγμένων στις ιστοσελίδες του ΟΗΕ ήταν κάτι εντελώς αναμενόμενο. Ο ΟΗΕ εξετάζει τη τυπική νομιμότητα δλδ εάν προέρχεται από κράτη, όπως και προέρχεται από Τουρκία και Λιβύη και αν προέρχεται από νόμιμες Κυβερνήσεις. Υπενθυμίζω ότι η Κυβέρνηση Σαράζ αναγνωρίζεται ως η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Το περίεργο ήταν ότι είχε καθυστερήσει και δεν είχε μέχρι τώρα αναρτηθεί. Από εκεί και πέρα δεν δίνει κάποια επιπλέον νομιμότητα το κείμενο αυτό πέραν του χαρακτήρα της δημοσιεύσεώς σε όλο τον κόσμο τι ακριβώς έχει γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή.»

Ακούγοντας και διαβάζοντας τη νεώτερη ανακοίνωση – δήλωσή σας, αντιλαμβάνομαι ότι η ενέργεια στην οποία έχει προβεί η Τουρκία ( που το 2017 χαρακτηρίστηκε ως ενέργεια ουσίας από μέρους σας) την χαρακτηρίζεται τώρα ως μη ουσιαστική

Από όσα και πάλι είμαι σε θέση να γνωρίζω και παρακολουθώντας τις εξελίξεις, δεν έχει αλλάξει τίποτα στον ΟΗΕ, στις Διεθνείς Σχέσεις, στη Διπλωματία και γενικότερα στη Διεθνή Πολιτική.

Τι άλλαξε κ. Καθηγητά ;
Μήπως παρερμηνεύω κάτι ;

ΥΓ


1 σχόλιο: