Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Ποια Τουρκία και ποιος Πόλεμος (2ο Μέρος)


Άρθρο γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη



Οι πόλεμοι βεβαίως πρέπει κατά κανόνα να αποφεύγονται. Αλλά είναι πολύ προτιμότεροι από μερικά είδη ειρήνης.(Θεόδωρος Ρούζβελτ, 1858-1919, Αμερικανός πρόεδρος).

Αν δεν καταλάβεις πως πολεμά ο αντίπαλος, τότε δεν μπορείς και να τον αντιμετωπίσεις.
Αναφέραμε ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να μας υποτάξουν χωρίς μάχη. «Πόλεμο χωρίς Πόλεμο». Σκεφτήκαμε, αν το πετυχαίνουν;

 Οι Τούρκοι κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Πολλές φορές, συνήθως κατασκευάζουν «νομικά καλύμματα» των ενεργειών τους. Η μάχη είναι πρώτιστα θεωρητική, Νομική και Διπλωματική.

Έχουν μελετήσει όλες τις ανάλογες περιπτώσεις διεθνώς, έχουν φύγει από την θεωρητική και ιστορική αναφορά και τα έχουν πρακτικοποιήσει στα εδώ δεδομένα. Ενδεικτικά:
- Η θεωρεία της «γαλάζιας πατρίδας» είναι Κινέζικη θεώρηση και πρακτική.
- Η θεωρεία της για την υφαλοκρηπίδα των νησιών, είναι άποψη της Κίνας στην γειτονία της με τις Φιλιππίνες. Υπάρχει απόφαση της Χάγης που δικαιώνει τις Φιλιππίνες και δεν την εφαρμόζει η Κίνα. Σε μια διεθνή αντίδρασή μας, θα βρούμε απροθυμία. Ώτα μη ακουόντων.

Και η εφαρμογή των συμφωνιών και διεθνών αποφάσεων …«θέλουν πάλι όπλο».

Δεν πάσχουμε από έλλειψη συμφωνιών, από την εφαρμογή τους πάσχουμε.

Θέλετε καλύτερο παράδειγμα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο;..
- Οι πόλεμοι «με Αντιπροσώπους» είναι μέθοδος πολλών άλλων κρατών. Κοντύτερη και επιτυχημένη εκδοχή ο Σουλεϊμανί και το Ιράν. Οι μόνοι που πολεμούμε οι ίδιοι μάλλον είμαστε μόνο εμείς.
- Για τις παρεμβάσεις της στη Συρία και στη Λιβύη, προβάλει την παρέμβαση όλων των άλλων.
- Η συμφωνία για την Συρία έχει προηγούμενο τη Κριμαία.

Επομένως οι Τούρκοι καλά διαβασμένοι και κατασταλαγμένοι, δοκιμάζουν και μετακινούν τα όρια  ανοχών μας. Οι δικές μας «πηγές σκέψεις» ακόμα μαλώνουν μεταξύ τους και όλοι μαζί κατά του κράτους. Σπαταλήσαμε όλα τα βόλια μας για βολές μεταξύ μας. Προφανώς δεν έχει προκοπή αυτό.

Ένας άλλος τύπος επιχειρήσεων.
Οι απέναντι κάνουν Διπλωματικές και ψυχολογικές επιχειρήσεις Ψυχρού πολέμου και μάλιστα με όλα τα μέσα. Αυτοί στέλνουν βάρκα και εμείς φρεγάτα.

Ενδεικτικά ας θυμηθούμε:
- Έστειλαν ένα εκσκαφέα στον Έβρο, να σκάψει ένα χαντάκι και προχώρησε μέσα στο Ελληνικό έδαφος. Ποια παράβαση έκανε; Καμία.
- Ένα Εμπορικό σαπιοκάραβο προσέκρουσε-ακούμπησε πλευρικά σε μία Ελληνική Πυραυλάκατο, στο όριο των χωρικών υδάτων. Δεν στοιχειοθετείται τίποτε.
- Ένα Τουρκικό σιδερένιο σκάφος του Λιμενικού, προσκρούει στο πίσω μέρος ενός Ελληνικού αλουμινένιου σκάφους του λιμενικού. Δεν ήθελε να το βυθίσει. Συμβολισμό ήθελε, την απειλή και να κτυπήσει  το καλύτερο και νεώτερο σκάφος μας. Την ψυχολογία μας στόχευε και  την πέτυχε!!..

Καμία από αυτές δεν είναι πολεμική ενέργεια. Και όμως μας δημιούργησαν εντυπωσιασμό, αίσθημα μειονεξίας και απογοήτευσης.
Εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε και να αναπτύξουμε ανάλογους τρόπους δράσης. Νέο είδος, νέο τύπο επιχειρήσεων. Ποιες;

Οι Επιχειρήσεις Χ.Α.Υ.Σ. Ο πιο Μοντέρνος Πόλεμος. Διαγράψτε τον «Υβριδικό».
Είναι ενέργειες Χαμηλής Απειλής και Υψηλού Συμβολισμού, και αποτελεσματικότητας.
Θα λέγαμε ότι αποτελεί την πιο μοντέρνα σύγχρονη ακίνδυνη μορφή πολέμου. Θα τον ονομάζαμε συντετμημένα Πόλεμο ή καλύτερα Επιχειρήσεις Χ.Α.Υ.Σ. Θέλει ειδικά επιτελεία και πολυποίκιλα τμήματα, προσωπικό, μεθόδους και σχεδίαση. Συμβολικά θα έλεγα, ότι η σχεδίαση φεύγει από την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου και πάει στην ΣΕΘΑ (Σχολή ΕΘνικής Άμυνας). Το νόημα είναι καθαρό. Τέτοιες επιχειρήσεις είναι οι παραπάνω ενέργειες των Τούρκων. Ίσως, άλλοτε, να πούμε περισσότερα.

Αλλά τώρα ένα παράδειγμα:
Τις προάλλες το Oruc Reis μπήκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μια οριακή ενέργεια. Έχει δικαίωμα «ελεύθερης Ναυσιπλοΐας» (και όχι «αβλαβούς διελεύσεως», που αναφέρεται μόνο στα χωρικά Ύδατα).
Έτσι για να παρέμβουμε πρέπει να τεκμηριωθεί πλήρως η εκτέλεση «σεισμικών ερευνών», που είναι πολύ αμφιλεγόμενη και δυσδιάκριτη πράξη. Τα απλωμένα καλώδια είναι μία πρώτη ένδειξη. Η εκπομπή ηχοβολιστικών σημάτων είναι ένα άλλο σημείο, για το οποίο δεν έχουμε επίσημα δεδομένα. Όμως η μία μόνο διέλευση είναι ασύμβατη στην επιστημονική μεθοδολογία, και αντίκειται στην στοιχειοθέτηση εκτέλεσης ερευνών.

Σε κάθε όμως περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει νομικά αποδεκτή αντίδραση; Αν βυθίσεις το σκάφος και αποδειχθεί ότι δεν εκτελούσε έρευνες, είσαι υπόλογος της διένεξης.

Θα μπορούσε να υπάρξει πιθανώς μία ΕΧΑΥΣ;
Ας την περιγράψουμε:
Βάζεις ένα σαπιοκάραβο, με δηλωμένο φορτίο «εκρηκτικά Λατομείου», να κινείται από Ελλάδα προς Αίγυπτο. Μόλις φτάσει κοντά στο όριο της Υφαλοκρηπίδος (που στο ανατολικό όριο σχεδόν συμπίπτει με το FIR Αθηνών, που είναι ο 30ος Μεσημβρινός)*, δηλώνει βλάβη τιμονιού και κάνει κύκλους τις κρίσιμες ημέρες και προ της ενδεχομένης πορείας του Ερευνητικού.
Στην περιοχή του FIR, έρευνα, διάσωση και ρυμούλκηση κάνουμε εμείς (Να μία από την σημασία της αναφοράς στο FIR). Σπεύδει λοιπόν ένα ρυμουλκό και ασχολούνται με την προσέγγιση και αποκατάσταση της βλάβης. Ο καιρός τους δυσκολεύει. Ανταλλακτικά και τεχνίτες μεταφέρονται με άλλα σκάφη. Έτσι Δημιουργείται ένα «μπάχαλο» ακατάστατων κινήσεων σκαφών στην περιοχή. Γίνονται και οι ανάλογες ανακοινώσεις, προβλημάτων στην ναυσιπλοΐα. Θα τολμούσε άραγε να μπει το Ερευνητικό;
Απασχολούμενο προσωπικό και κόστη υποπολλαπλάσια της Φρεγάτας. Αποτελεσματικότητα πολλαπλάσια. Η φρεγάτα σε επικουρικό ρόλο. Δήλωση σημαίας, παρουσίας και κυριαρχίας.
Μια σκέψη εκθέτουμε για προβληματισμό.

Συμπέρασμα.
1. Πολλοί παρομοίασαν τον Ερντογάν με τον Χίτλερ. Μάλλον μοιάζει περισσότερο με τον Μουσολίνι.
2. Δεχόμαστε διπλωματικές και ψυχολογικές επιχειρήσεις Ψυχρού πολέμου, και με στρατιωτικά μέσα. Πρέπει να μείνουμε αλώβητοι και με εύστοχες απαντήσεις αποτροπής.
3. Ένας συμβατικός πόλεμος δεν είναι στις άμεσες επιδιώξεις της Τουρκίας. Τον φοβάται.
4. Θέλει να κερδίσει τον πόλεμο νωρίτερα χωρίς πόλεμο.
5. Νέες μορφές πολέμου «παίζουνε» και πρέπει να προσαρμοστούμε.
6. Χρειαζόμαστε άλλη φιλοσοφία και άλλη δραστηριοποίηση.
7. Καλή μελέτη των πραγματικών δεδομένων, και θέληση. Δεν λείπει η εφευρετικότητα από τον Έλληνα. Οι σχέσεις μας στην καθημερινότητα τους είναι ένα παίγνιο  Διπλωματικό και Διεθνούς  Δικαίου. Δεν υστερούμε σε τέχνη και επιστημοσύνη.
8. Μια ακόμη συμφωνία δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. «Όπλα» θα χρειάζονται και πάλι.
9. Η αξία της αποτροπής παραμένει σημαντική. Αποφασισμένη και εμφανής.
10. Διαφυλάξτε το φρόνημα του λαού.
-Ευτελίστε το χαρακτήρα των στρατιωτών και θα έχετε τους όχλους του Ξέρξη.
-Εξυψώστε τους τον χαρακτήρα, και θα έχετε τους πολεμιστές του Αλεξάνδρου.
Gustave Le Bon, 1841-1931, Γάλλος ανθρωπολόγος
11. Είναι δύσκολο να ηγηθείς μιας επέλασης ιππικού, αν θεωρείς ότι φαίνεσαι γελοίος πάνω στ’ άλογο (Adlai Stevenson, 1900-1965, Αμερικανός πολιτικός).
12. Οι λάθος λέξεις, αποτυπώνουν λάθος νόημα, τα λάθος νοήματα δημιουργούν λάθος συλλογισμούς και φυσικά οι λάθος συλλογισμοί αναπόδραστα βγάζουν λάθος συμπεράσματα. Εσκεμμένα; Αθέλητα; Ηθελημένα ή επίτηδες; Εκ παραδρομής;… Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί, μας δημιουργούνται δικαιολογημένα…
Και οπωσδήποτε βλάπτονται η αλήθεια, τα πραγματικά περιστατικά και το εθνικό συμφέρον.

Εμείς που σκεφτήκαμε τον «Δούρειον Ίππο», να κοιτάμε αποχαυνωμένοι τον άξεστο Μογγόλο;

Ντροπή μας… Δεν μας πρέπει…

Είναι μεγάλο λάθος να περιμένεις να σου επιτεθούν. (Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821).


* Τα ανατολικά όρια του FIR και της υφαλοκρηπίδος σχεδόν συμπίπτουν. Προφανώς αυτά ελήφθησαν υπόψη στο ορισμό του FIR. Ένα γεγονός που δημιουργεί μια ευνοϊκή βάση διαπραγμάτευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου