Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Ποιά τουρκία και ποιός πόλεμος (1ο Μέρος)


Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη



Δεν πρέπει ποτέ να αφήνει κανείς να συνεχίζεται μια ανωμαλία για να αποφύγει ένα πόλεμο, γιατί δεν τον αποφεύγει, αλλά μόνο αλλάζουν οι συνθήκες προς όφελος του αντιπάλου του. (Νικολό Μακιαβέλι)

Στην εποχή μας οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Μάλλον δεν είναι τυχαίο. Επιδιώκεται από κάποιους. Είναι η αρχή του παραλογισμού. «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις»* Η σύγχυση των εννοιών είναι και σύγχυση της σκέψης και της λογικής.

Για να συλλογιστούμε πρέπει να γνωρίζουμε το νόημα των λέξεων. Ας δούμε λοιπόν:

Ορισμοί.
(Δίνονται σε εκλαϊκευμένη μορφή για κατανόηση και από μη ειδικούς)

Πόλεμος είναι η όποια αντιπαράθεση, σύγκρουση. Αναφέρεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Πόλεμος Ιδεών, θέσεων, ιδεολογιών, συμφερόντων κλπ. Σημαντικότατος και αποτελεσματικότερος ο οικονομικός πόλεμος. Στην στρατιωτική και ιστορική ορολογία είναι η στρατιωτική σύρραξη. Στην Πολιτική και Διπλωματία είναι όλα τα παραπάνω.

Πολεμική σύρραξη (κοινώς Πόλεμος), είναι η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ τακτικών στρατιωτικών ή και ατάκτων δυνάμεων. Δλδ έχουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις με εκτέλεση κινήσεων (ελιγμών) και πυρών. Μπορεί να είναι περιορισμένη (χρονικά και τοπικά), ευρεία ή γενική σύρραξη.

Επεισόδιο είναι κάθε έντονο περιστατικό, μικρής διάρκειας, έξω από τις καθημερινές συνήθειες, που χρειάζεται παρέμβαση για επίλυση.

Μεθοριακό επεισόδιο είναι ένα κατά βάση μη πολεμικό περιστατικό πλησίον των συνόρων, έξω από την καθημερινή ομαλότητα, εντός όμως των συνήθως προβλεπομένων, που διευθετείται με τις προβλεπόμενες συνεννοήσεις των τοπικών διοικήσεων.

Θερμό επεισόδιο είναι, όταν έχουμε ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτικού προσωπικού γειτονικών κρατών.

Κρίση είναι ένα έντονο επεισόδιο-αντιπαράθεσης, μεταξύ κρατών, το οποίο έχει έντονη επίδραση, ίσως και μελλοντικές επιπτώσεις, στις σχέσεις των κρατών.

Ατύχημα. Είναι μια δυσάρεστη, σοβαρή και ανεπιθύμητη εξέλιξη ή συμβάν, με σοβαρό υλικό κόστος ή και τραυματισμό ή θάνατο, που οφείλεται σε  τυχαίο γεγονός, χωρίς να υπάρχει προειλημμένη απόφαση, σχεδιασμός και δόλος για αυτό το αποτέλεσμα.
Στο στρατιωτικό σκέλος διακρίνονται σε ατυχήματα από κακό χειρισμό κάποιου μέσου (αεροπλάνου, πλοίου, οχήματος), ή από λάθος ενεργοποίηση όπλου.
Τα ατυχήματα δεν οδηγούν κατ΄ ανάγκην σε πολεμική σύρραξη, αν και κάποιες φορές υπάγονται στα θερμά επεισόδια.

Άλλες μορφές-Συσχετισμοί

Ο πόλεμος με την έννοια της στρατιωτικής συρράξεως έχει πολλές μορφές-είδη: Συμβατικός, Πυρηνικό, Βιολογικός-Χημικός, Ανορθόδοξος, Μυστικός, Ανταρτοπόλεμος.
Ακόμη έχουμε και υποστηρικτικές μορφές όπως Ψυχολογικός, Ηλεκτρονικός, Πληροφοριών κλπ.

«Υβριδικός Πόλεμος»: Τελευταία χρησιμοποιείται συχνά αυτός ο όρος και μάλιστα ακούγεται πολύ από κάτι εξειδικευμένους, σαν κάτι πολύ καινούργιο. Είναι λάθος.
Υβριδικός είναι ένας πόλεμος που χρησιμοποιεί περισσότερες από μία μορφή-είδος πολέμου, αλλά απαραιτήτως και την πρωταρχική μορφή, δλδ την χρήση πυρών, την ένοπλη σύρραξη. Αλλιώς είναι κάτι άλλο, πχ «υβριδικό επεισόδιο». Όπως λέμε υβριδικό αυτοκίνητο, πρώτιστα πρέπει να είναι αυτοκίνητο και μάλιστα με υγρά καύσιμα. Ή το υβριδικό καλαμπόκι πρέπει να είναι καλαμπόκι.
Όλοι οι πόλεμοι από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν Υβριδικοί. Πάντα συνυπήρχαν με ψυχολογικό πόλεμο, με ανορθόδοξες ενέργειες, με τεχνάσματα μυστικού πολέμου, πρακτόρων και προδοτών. Δεν υπάρχει μη υβριδικός πόλεμος.

Ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ευκαίρως-ακαίρως τον όρο «υβριδικός», σαν κάτι πρωτοείσακτο και εξειδικευμένο. Περισσότερο μοιάζει να χρησιμοποιείται όταν δεν ξέρουν πώς να το πούνε και να το περιγράψουν.

Ψυχρός Πόλεμος: Εάν δεν υπάρχει χρήση πυρών, αλλά έχουμε χρήση απειλών, προκλήσεις, μέχρι και κινήσεις ή  και προωθήσεις στρατευμάτων, επιχειρήσεις επιδείξεων, τότε έχουνε καθαρή περίπτωση Ψυχρού Πολέμου.
Ο πόλεμο αυτός γνώρισε την κορύφωση και τελειοποίησή του τα χρόνια της αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Μέσα στα πλαίσια μιας αντιπαράθεσης κρατών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η τρομοκρατία, όπως και ενέργειες «ασύμμετρων απειλών».

«Ασύμμετρη» ονομάζεται μία απειλή-κίνδυνος, που με ελάχιστο προσωπικό και με απλά μέσα, μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα είναι ασύμμετρα μεγάλα σε σχέση με τα χρησιμοποιούμενα προσωπικό και μέσα.

Τα Ελληνοτουρκικά σήμερα.

Οι Τούρκοι εκτελούν με πολύ καλή επιδεξιότητα και επιτυχία επιχειρήσεις Ψυχρού Πολέμου.
Δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον συμβατικό πόλεμο. Δεν επιθυμούν, δεν θέλουν, δεν τον προτιμούν, τον αποφεύγουν πάση θυσία. Και στην Συρία και στην Λιβύη δεν πολεμούν Τούρκοι στρατιώτες. Χρησιμοποιούν τους Τζιχαντιστές. Πόλεμος «δι΄ αντιπροσώπων» (ένα είδος πολέμου, όπου χρησιμοποιούνται τμήματα και μαχητές των άλλων χωρών).

Εκτελούν ενέργειες εντυπωσιασμού, ψυχολογικής επιβολής, διπλωματικών τετελεσμένων. «Πόλεμο χωρίς Πόλεμο».

Οι αναφορές σε «Υβριδικούς πολέμους» εκτρέπουν την σκέψη, τον προσανατολισμό και την αποτελεσματικότητά μας.

Ομοίως η αόριστη αναφορά σε «θερμό επεισόδιο», που στο κοινό αφήνεται να νοηθεί σαν γενικευμένος πόλεμος, μόνο θετική επίδραση στο φρόνημα του λαού δεν έχει.

Από το «ατύχημα» έως το «θερμό επεισόδιο» κάποιας κλίμακας, υπάρχει άβυσσος. Από δε το «θερμό επεισόδιο» έως τον «Πόλεμο» υπάρχουν άπειρες διαβαθμίσεις. Δεν είναι το «θερμό επεισόδιο» η αιτία του πολέμου.

«Ο πόλεμος αρχίζει όποτε θέλεις, αλλά δεν τελειώνει όταν θέλεις». (Νικολό Μακιαβέλι, 1469-1527, Ιταλός πολιτικός φιλόσοφος)
«Η μεγαλύτερη τέχνη στον πόλεμο είναι να υποτάξεις τον εχθρό χωρίς μάχη» (Σουν Τζου,~5ος αιών π.χ., Κινέζος θεωρητικός της στρατηγικής).
Αυτό επιδιώκουν και κάνουν οι Τούρκοι επιτυχώς σε εμάς.

Παραδειγματιστείτε από την Συρία σήμερα.
Η Συρία έχει ρημάξει πολεμικά τους Τούρκους. Καταλαμβάνουν εδάφη, τους περικύκλωσαν, τους δημιούργησαν απώλειες.
Οι Τούρκοι και ο Ερντογάν μόνο απειλούν και ζητούν κατάπαυση του πυρός.
Αυτοί είναι οι Τούρκοι.
Αυτούς φοβάστε.
Σκυλί που αλυχτά... από μακριά και δεν ζυγώνει.

Όπως πάντα «Επιτήδειος Ουδέτερος». Ποτέ πολεμιστής.

Συνεχίζεται…

* Αντισθένης (444 π.Χ. - 365 π.Χ.) αρχαίος Αθηναίος φιλόσοφος, ιδρυτής της σχολής των Κυνικών. Υπήρξε μαθητής του Γοργία και του Σωκράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου