Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Οι Λωτοφάγοι

 Χρονογράφημα : Ευάγγ. Αθανασιάδης

 

Στην καμπή του κεντρικού δρόμου ενός προαστίου της Θεσσαλονίκης βλέπω απέναντι έναν μαντρότοιχο και μία καλαίσθητη επιγραφή: «Λωτοφάγοι».

Μου κίνησε την περιέργεια. Σταματώ, πλησιάζω. Η ξύλινη αυλόπορτα κλειστή. «Λωτοφάγοι»;;..!!

Μάλλον θα είναι ίδρυμα για τους συνανθρώπους μας με άνοια ή αλτσχάϊμερ. Όμορφη παρομοίωση, παρμένη από την Οδύσσεια (ραψωδία Ι΄ στίχοι 92-105), όπου στην χώρα των Λωτοφάγων, οι σύντροφοι του Οδυσσέα έφαγαν λωτούς και ξέχασαν τα πάντα και έμεναν απαθείς και αδρανείς. Ο Οδυσσέας πήγε και τους πήρε δια της βίας (φώτο).

Η πόρτα κλειστή. Σκέφτηκα: θα τους έχουν κλειδωμένους μέσα. Σκαρφάλωσα (η αλήθεια είναι  με δυσκολία) στον πέτρινο μαντρότοιχο. Κανείς στον περίβολο. Φαίνεται τους έχουν κλεισμένους στα κτήρια.

Λέω στον φίλο μου: πολύ ευγενικό και έξυπνο να ονομάσει τους ατυχείς συνανθρώπους μας με αυτές τις παθήσεις «Λωτοφάφους». Έχει και έναν ρομαντισμό…

- Μπάααα…  Εγώ νομίζω ότι ήταν πολύ μακρύ να γράψει «Αποτελέσματα τελευταίων Βουλευτικών Εκλογών»…

- Λες να αναφέρεται στους Έλληνες Ψηφοφόρους των τελευταίων εκλογών, που ψήφισαν 40% ΝΔ, 36% ΣΥΡΙΖΑ, 10% ΠΑΣΟΚ και τον Βαρουφάκη, λες και δεν συνέβη, δεν έπαθαν τίποτα απ΄ τα παλιά του 2010 και «κατ΄εξακολούθηση» έως τα πρόσφατα του σήμερα.

Και συνέχισα: Ναι. Αλλά τότε πόσους μπορεί να έχουν κλεισμένους εκεί μέσα;;…

 

Και αίφνης, όλα ξεδιάλυναν…!!! Θυμήθηκα το ανέκδοτο…

Στα κάγκελα της χαμηλής περίφραξης του Ιδρύματος ψυχικών νοσημάτων, είχε την πινακίδα που έγραφε «τρελάδικο». Ακριβώς πίσω από την πινακίδα στεκόταν ένας τρόφιμος και χάζευε την κίνηση.

Ένας περαστικός σταματά και περιπαικτικά του λέει «Καλά ρε, πίσω από την πινακίδα πήγες και στάθηκες; Δεν ξέρεις τι γράφει;» .

Για να πάρει την απάντηση: «Εσύ τον διαχωριστικό φράκτη τον βλέπεις; Αυτός χωρίζει τους από εδώ, από τους από εκεί. Από ποια πλευρά είναι η πινακίδα;;..  Από την δική σας. Για δες το λίγο καλύτερα»…!!!  Το είδα λίγο καλύτερα…!!!

 

Και η πινακίδα «Λωτοφάγοι» ήταν από την έξω, από την δική μας πλευρά…

Κακώς έψαχνα μέσα. Λες μέσα να ήταν ο Οδυσσέας;;…

Υπάρχει άραγε ο Οδυσσέας… και χρειάζεται να μας πάρει δια της βίας;;…

Όταν ηρέμησα, είδα ότι έγραφε και «music bar»… Να είναι παραπλανητικό;;

Να είναι επιβαρυντικό;; Και Οδυσσέας.. και με βία και μετά μουσικής και με bar;;;… Από την Σχολή είχα να το ακούσω.

Και οι μνηστήρες… μετά;;…

Μου φαίνονται δυσνόητα έως και ακατάληπτα…

 

Εγώ πάντως πήγα και κόλλησα πάνω από το «Λωτοφάγοι» τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Του άφησα και μια γυάλα με χρυσόψαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου