Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Γάμος, Κορωνοϊός και το Πείραμα.

Απόψεις: Ευάγγ. Αθανασιάδης

 

Θεωρία και πείραμα.

Η θεωρία είναι απαραίτητη. Το πείραμα όμως την επιβεβαιώνει ή την απορρίπτει.

Το πείραμα έχει δύο στάδια (σε αδρές γραμμές). Την καταγραφή των δεδομένων, που είναι και το δύσκολο-επίπονο κομμάτι και την αξιολόγησή τους, που είναι εργασία γραφείου.

Όταν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία, την αξιολόγηση τους μπορεί να την κάνει ο καθένας. Τα αποτελέσματα της αξιολογήσεως βέβαια τίθενται υπό την κρίση του κοινού.

Είναι οδυνηρό για την επιστημονική κοινότητα, άλλα να λεν τα στοιχεία και άλλα συμπεράσματα να βγάζουν κάποιοι ή διότι είναι στρατευμένοι ή γιατί είναι κολλημένοι…¨

Είναι συχνό φαινόμενο όταν μπλέκουν πολλοί και πολύ σοφοί, και «ξεψειρίζουν πολύ την μαϊμού» να βγαίνει «τέρας». Είναι κρίμα.

 

Ο Βάτραχος (ένα παλιό ανέκδοτο).

Ένας περιβόητος καθηγητής της  βιολογίας κάλεσε στο αμφιθέατρο της σχολής την επιστημονική κοινότητα για μια σπουδαία ανακοίνωση.

Μπαίνει λοιπόν στο αμφιθέατρο και βάζει στην έδρα έναν βάτραχο. Κτυπάει το χέρι του στην έδρα και ο βάτραχος πηδάει.

Του κόβει το ένα πόδι, κτυπάει την έδρα, ο βάτραχος πήδηξε ξανά.

Επαναλαμβάνει το πείραμα κόβοντας ένα-ένα και τα άλλα πόδια.

Όταν έκοψε όλα τα πόδια, όπως είναι προφανές, ο βάτραχος δεν πήδηξε.

Οπότε καταλήγει στο βαθυστόχαστό συμπέρασμα: «Λοιπόν αγαπητοί μου, όταν κόψουμε και τα τέσσερα πόδια του βατράχου, ο βάτραχος κουφαίνεται»…

 

Ο σεισμός, ο ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) και το πείραμα.

Το τσιμέντο έχει την ιδιότητα, όσο περνάει ο χρόνος να αυξάνει η αντοχή του.

Το 1978 έγινε στην Θεσσαλονίκη ένας σεισμός 6,5 ρίχτερ, γνωστός σαν ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης. Μετά από αυτό, έγινε νέος ΓΟΚ που προβλέπει οι κατασκευές να αντέχουν σε σεισμούς 7 ρίχτερ. Υπάρχουν και ειδικοί εργαστηριακοί έλεγχοι αντοχής των υλικών, τα γνωστά «καρότα» (λήψη δείγματος από την κατασκευή και υποβολή σε εργαστηριακούς ελέγχους αντοχής).

Πολλά όμως από τα κτίρια, που είχαν κτιστεί από το 1936 και μετά, με παλαιότερους ΓΟΚ, που προέβλεπαν αντοχές για 5 ή 6 Ρίχτερ, απεδείχθη ότι άντεξαν στον σεισμό και έμειναν ανέπαφα.

Η επιστημονική κοινότητα προβληματίστηκε: «Μήπως πρέπει να τα γκρεμίσουμε προληπτικά;;»

Τελικά επικράτησε η επιστημονική σκέψη: «Αφού πέρασαν επιτυχώς το πειραματικό εργαστήριο το Σεισμού, μπορούν να παραμείνουν και παρέχουν ασφάλεια, παρ΄ όλο που οι θεωρητικοί υπολογισμοί τα έβγαζαν απαράδεκτα».

 

Το πείραμα του Γάμου.

Πρόσφατα έγινε ένας γάμος. Να ζήσουν και να ευτυχήσουν η Νύφη και ο Γαμπρός.

Είχαμε όμως κρούσματα κορονοϊού. Γέμισαν τα δελτία ειδήσεων. Είδατε οι συναθροίσεις..!!

Έχουμε μπροστά μας ένα πραγματικό γεγονός. Ένα εργαστηριακό πείραμα.

Τα δεδομένα:

Άτομα που συμμετείχαν 100.

Ασθενήσαντες 10. Ασθενεί το ζευγάρι και όλοι στον στενό κύκλο του ζευγαριού.

Χρόνος συγχρωτισμού: Μία (1) ώρα στην Εκκλησία και τέσσερις (4) στην Δεξίωση.

Να σημειωθεί ότι περιλαμβανόταν και η Νύφη και ο Γαμπρός, δλδ τα κεντρικά πρόσωπα, με τους οποίους όλοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους.

Το συμπέρασμα των ΜΜΕ:

«Είδατε, να μην γίνονται γάμοι, γλέντια και εκκλησιασμός». «Εμείς καλά σας τα λέγαμε»…!!

 

Η άλλη ανάγνωση:

Τα δεδομένα του πειράματος, τα έχουμε. Τα ΜΜΕ μας τα δώσανε, δεν αμφισβητούνται.

Στα 100 άτομα, τα 10 ήταν φορείς. Δλδ ένα δυνατό και όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό 10%.

Χρόνος συγχρωτισμού 1+4 ώρες. Δεν είναι και μικρός.

Μέσα στους φορείς και οι Πρωταγωνιστές, οι Νεόνυμφοι. Πολλοί «αμελείς» τους χαιρέτησαν, τους φίλησαν, τους αγκάλιασαν, χόρεψαν μαζί τους.

Αποτέλεσμα:

Δεν ασθένησαν και οι 100. Δεν ασθένησε ο Παπάς, δεν ασθένησαν οι σερβιτόροι, δεν ασθένησε ο φωτογράφος, αυτοί δλδ που ήταν πιο κοντά τους.

Ασθένησε ο DJ, ο μόνος που λόγο καθηκόντων και θέσεως, δεν έχει επαφή με κανέναν. Αυτός όμως δήλωσε φίλος του ζευγαριού. Αυτή ήταν η κρίσιμη ιδιότητα.

Σε έναν γάμο 10 άτομα, είναι οι Νεόνυμφοι (2), οι γονείς του ενός (2), οι παππούδες του ενός (2), οι κουμπάροι (2), δύο αδέλφια, ή θείοι, του ενός, με τις συζύγους τους (2) και ο φίλος ο DJ.

Δλδ μόνο το ένα σόι, αυτοί που διασκέδαζαν μαζί όλοι την προηγούμενη εβδομάδα. Τι πιο αυτονόητο και αυταπόδεικτο, κάποιος από αυτούς ήρθε από κάπου με κορονοϊό και τον φιλοξενούσαν μια εβδομάδα στο σπίτι.

 

Συμπέρασμα:

Έχουμε ένα χειροπιαστό πείραμα. Τα δεδομένα ανοιχτά και γνωστά σε όλους. Ατράνταχτα.

 «Ο κορονοϊός ΔΕΝ κολλάει στην εκκλησία, στον γάμο και στις δεξιώσεις, έστω και αν το 10% των παρευρισκομένων ασθενούν και μάλιστα έχοντας και πρωταγωνιστικό ρόλο».

Τα συμπεράσματα στην κρίση του καθενός…

 

Αυτό λέει «το εργαστηριακό πείραμα του Σεισμού».

Αλλιώς πρέπει να δεχθούμε την άποψη ότι «ο βάτραχος κουφαίνεται».

 


6 σχόλια:

  1. Μικρή μόνο ένσταση γιά τήν αντοχή τών δομικών υλικών κατασκευής πολυκατοικιών. Δέν είμαι γνώστης τού αντικειμένου. Η πληροφορία από φίλο Πολιτικό Μηχανικό. Μέ πληροφόρησε ότι τά δομικά υλικά (τσιμέντο καί σίδερο) τών Πολυκατοικιών, έχουν διάρκεια ζωής (αντοχή) περίπου 100 καί κάτι χρόνια. Μετά, ένα κόκκινο Χ καί ούτε ρεύμα ούτε νερό.

    Εξαιρετικό τό πείραμα τού γάμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχολιασμό. Και κάθε πληροφορία είναι μια χρήσιμη γνώση.

      Διαγραφή
    2. Κι εγώ ευχαριστώ γιά τήν φιλοξενία. Καί μία ακόμη πληροφορία από τόν Πολιτικό Μηχανικό φίλο μου. Μετά τήν παρέλευση τού χρόνου αντοχής τών δομικών συστατικών, (όπως θά συνιστούν οι ειδικοί, αυτό δικό μου), τά συνεργεία ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικού Αερίου (τώρα τό αποκτήσαμε κι αυτό), θά μαρκάρουν μέ κόκκινο Χ τίς πολυκατοικίες καί θά κόβουν τίς παροχές. ( Οπωσδήποτε, κάποιος Ευ. Βενιζέλος θά εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση καί όποιος θέλει νά μένει εντός ... κακό δικό του. Δικό μου κι αυτό ). Έτσι, θά πουλιούνται όλα όσο - όσο καί θά αναλαμβάνουν τό έργο τίς κατεδάφισης (demolition) τά οικοδομικά καρτέλ, γιά νά φτιάχνουν πολυκατοικίες οικοδομικών τετραγώνων αλά πρώην Σοβιετία.

      Διαγραφή
    3. Να που προέκυψε και ένα σοβαρό παρεμπίπτον θέμα. Είναι μια προοπτική που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αφορά τον κεντρικό οικοδομικό ιστό όλων των μεγάλων πόλεων μας. Προς το παρόν μας παίρνουνε τα καινούργια σπίτια αντί πινακίου φακής με τα κόκκινα δάνεια. Ευχαριστώ και πάλι για τον ενδιαφέροντα σχολιασμό.

      Διαγραφή
    4. Τά Οικοδομικά καρτέλ Βερολίνου καί Αθηνών περιμένουν νά έρθη η σειρά τους. Τώρα προέχη η μοιρασιά τού Αιγαίου, παρένθεση, εκτός άν γίνουμε κάτι από Συρία ... κλπ.

      Διαγραφή
    5. Ακόμα μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση

      Διαγραφή