Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Μυρίζει «μπαρούτι»

Απόψεις: Ευάγγ. Αθανασιάδης

 

Διαβάζω την αρθρογραφία των ημερών, Καστελόριζο, Λιβύη, Αμερικανικό Στόλο, Νατοϊκή άσκηση στην Ρουμανία.

Εστιάζω σε ένα άρθρο** παραθέτω κάποια αποσπάσματα, σκέψεις και απορίες:

Αποσπάσματα:

- Ο Γκαντς (Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ) δήλωσε ότι στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό στρατηγό υπογράμμισε «την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση στο Ιράν και τους εταίρους του».

- Η ένταση στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ ανεβαίνει από τη Δευτέρα, όταν πέντε φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα στα όρια της Δαμασκού. Ανάμεσα τους ήταν ένα μέλος της Χεζμπολάχ, της σιιτικής παράταξης του Λιβάνου, που πολεμά στο πλευρό του καθεστώτος του Άσαντ.

- Ο ισραηλινός στρατός υπογράμμισε ότι θεωρεί «υπεύθυνη την κυβέρνηση του Λιβάνου για οποιαδήποτε ενέργεια προέλθει από τη χώρα».

- Η επίσκεψη του Μίλι (επικεφαλής του αμερικανικού στρατού) υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς σε θέματα ασφαλείας μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Ισραήλ.

Σχόλια:

1. Οι στόχοι του Ισραήλ ξεκάθαροι: Ιράν, Λίβανος, Συρία. Το Ιράν δεν την γλυτώνει!!!...

2. Ο πόλεμος και το δόγμα του Ισραήλ άλλαξε (και πρέπει να το μιμηθούμε και εμείς):

"Κτυπήματα περιορισμένα τοπικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά, που θα εξουθενώσουν, εξουδετερώσουν και αδρανοποιήσουν την πολεμική Ισχύ του Εχθρού".

3. Η Αμερική εξακολουθεί να εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ερωτηματικά:

1. Που πηγαίνει ο 6ος Στόλος στην Μεσόγειο (Αεροπλανοφόρο και 15-17 πλοία); Και γιατί; Για το Ισραήλ ή την Λιβύη;;

2.Γιατί αυτή η Μεγάλη άσκηση του "ντεμέκ" ΝΑΤΟ, δλδ της Αμερικής, στις παρυφές της Ρωσίας;;

3. Να μη παραξενευτούμε εάν δούμε 5-7 αμερικανικά πλοία στην μαύρη Θάλασσα.

Και μία προσέγγιση:

Προεκτείνοντας τα αναφερθέντα θα μπορούσαμε να σκεφτούμε.

1. Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι σοβαρότατη παράμετρος των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

2. Το Ισραήλ δεν θα πολεμήσει για κανέναν άλλον. Μπορεί να δώσει μέχρι κάποια υποστήριξη πληροφοριών και κάποια τεχνογνωσία. Και έχει πολύτιμη τεχνογνωσία, και καθαρά τεχνική, αλλά και τακτική, στο πως λίγοι αντιμετωπίζουν πολλούς. Ίσως και κάποια διπλωματική επιρροή αν συμπίπτουν τα συμφέροντά του.

3. Η Μέση Ανατολή όπως φαίνεται παραδόθηκε να εποπτεύεται από την Ρωσία. Η Αμερική αποσύρθηκε (εκτός εξαιρέσεων, από ότι φαίνεται) από την περιοχή.

4. Στην Τουρκία δόθηκε συγκεκριμένο έργο, που εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να συνοψιστεί:

     α. Να διχάζει τον μουσουλμανικό και τον αραβικό κόσμο.

     β. Να διαχειρίζεται τους μετανάστες με χρήματα της Δύσης.

     γ. Να απασχολεί τους τζιχατζιστές, ώστε να μην στραφούν προς την Δύση, αλλά να κατατρίβονται σε ενδοαραβικούς-ενδομουσουλμανικούς πολέμους, και κυρίως σε κράτη που αποτελούν εν δυνάμει απειλή στο Ισραήλ.

5. Αν η Τουρκία ξεφεύγει από την αποστολή της, η Ρωσία (σύμμαχος και επόπτης της), ή «Άγνωστα Αεροσκάφη», ή και προαιώνιοι εχθροί της θα καλούνται και θα την ανακαλούν στην τάξη.

6. Αν η Ρωσία δεν μπορεί ή αποκλίνει των προσδοκιών θα επανέρχεται η Αμερική και άλλοι Δυτικοί.

Και τώρα;

Μάλλον είμαστε σε κάποια τέτοια περίπτωση. Οι Δυτικοί ανακαλούν την Τουρκία στην τάξη, όπως και ασκείται κάποια πίεση και στην Ρωσία. Θα χρειαστούν να ενεργοποιηθούν συμμαχίες.

Κάποιοι να κάνουν την χαμαλοδουλειά. Βρισκόμαστε μπροστά στις ευνοϊκές συνθήκες της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Οι σύμμαχοι επικροτούν την πίεσή μας προς την Τουρκία. (Όρα πρόσφατα στον Έβρο και την τωρινή στάση τους).

Η Δυναμική με σύνεση διπλωματία μας πρέπει να εκτιμήσει σωστά και ακριβώς αυτό που μπορεί να πετύχουμε.

Έως εκεί που μπορούμε μόνοι μας. Δύσκολες ισορροπίες, για Δυνατούς Ηγέτες.

Οι σύμμαχοι όταν πετύχουν αυτό που θέλουν, θα μας εγκαταλείψουν. Και αν είμαστε ακόμη δυνατοί θα ενσπείρουν την διχόνοια ή και κανέναν εμφύλιο.

Και το Παίγνιο του Καστελόριζου δεν τελείωσε. Τώρα αρχίζει. Έχουμε από την Τουρκία «Πόλεμο Φθοράς». Στην στιγμή της έξαρσης ο Έλληνας είναι ακαταμάχητος. Όταν επέλθει κόπωση, ρουτίνα, «ε δεν θα γίνει τίποτα», τότε είναι το επικίνδυνο.

Οι Τούρκοι τώρα θα ενεργήσουν με μπαμπέσικο τρόπο. Θα φύγουν από την τυποποιημένη απειλή και θα κάνουν κάτι άλλο. Και κυρίως θα κερδίσουν κάτι σε διαπραγματεύσεις. Πάντα παίρνουν και κάτι, που στην αρχή φαίνεται απλό και αυτονόητο.

Χρειάζεται πολύ προσοχή, εγρήγορση ετοιμότητα και πολύ δυνατά αντανακλαστικά. Και αυτό παρατεταμένα δεν είναι εύκολο.

Εδώ είναι η άκρη από ένα μακρύ φυτίλι, αλλού είναι η μεγάλη βόμβα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου