Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Η Αγία Σοφία.


Απόψεις : Ευάγγ. Αθανασιάδης



Η Αγία Σοφία δεν αλώνεται και δεν αλλοτριώνεται.

Έχει μέσα της τόσο πολιτιστικό φορτίο και πολιτισμικό βάθος, που δεν μπορεί να φτιασιδωθεί με τα καμώματα και τα τσεμπέρια του τσαρλατάνου.

Είναι πολύ σκληρή για το στόμα του άξεστου.

Αν πάει ποτέ να προσευχηθεί εκεί, θα ξέρει ότι είναι σε ξένο χώμα, σε ξένο χώρο, έποικος και καπηλευτής άλλης Θρησκείας και άλλου Γένους. Της μόνης αληθινής Θρησκείας και του μόνου αληθινού Κτήτορος.

Κάθε εμφάνισή του εκεί θα είναι μία σύγκριση του Μεγαλείου με το τίποτα. Θα είναι μία σύγκριση και μια αποδοχή της πραγματικότητας, που τον βασανίζει αιώνες.

Κάθε στιγμή του θα είναι μια αναγνώριση και ένα σκαμπίλι αυτογνωσίας και εσωτερικού ελέγχου, ότι είναι ξένος σε ξένο τόπο, τόπος που τον απωθεί και τον διώχνει. Αλλά έτσι γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζεί όλα τα χρόνια. Ξένος και καταδιωκόμενος.

Τίποτα από τα τριγύρω, στην Αγιασοφιά (αλλά και στην Πόλη), δεν του ανήκουν, δεν τον εκφράζουν και δεν τον γεμίζουν. Αντιθέτως τον αδειάζουν και τον απωθούν, γιαυτό και προσπαθεί να κρύψει την ομορφιά τους.

2 σχόλια:

  1. Σωστα τα λες Βαγγγελη. Ο κλεφτης παντα κλεφτης θα ειναι ...ξερει οτι δεν του ανηκει το κλοπιμαιο. Ειπαν οι κατακτητες οτι η Αγια Σοφια ειναι εσωτερικη τους υποθεση...το ειπαν για να το πιστεψουν πρωτα αυτοι! ΗΑγια Σοφια ''εφαγε'' πααιοτερα το αιρετικο βυζαντιο ,ετσι και τωρα θα ''φαει'' και τον απιστο τουρκο! Νομοι πνευματικοι αυτοι ..οπως ελεγε και ο αγιος Πα'ι'σιος. Αλλα το προβλημα ειναι στους Ελληνες ,δεν αντιληφθηκα οτι σταματησαν οι εκδρομες προς Τουρκια μερια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή