Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Βομβαρδισμός Τουρκικών ΧΩΚ στην Λιβύη

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη.



Δεν είμαι ειδικός, ούτε έχω ειδική πληροφόρηση, αλλά εκφράζω μερικές προφανείς  και απλοϊκές σκέψεις:

1. "Ο βομβαρδισμός έγινε από αεροσκάφη αγνώστου Εθνικότητος" η έκφραση αυτή είναι από γελοία έως απόλυτα κοροϊδευτική, όταν στη περιοχή που δρουν και ενδιαφέρονται τόσα προηγμένα κράτη, και δίπλα γίνεται η Νατοϊκή άσκηση "ειρήνη".  Ποιόν δουλεύουν;;

2. Στον τόπο της προσβολής υπάρχουν τα θραύσματα των όπλων. Τι δεν μπορούν να διαβάσουν ;;
Καμία δήλωση ούτε των αντιμαχομένων, ούτε των Ρώσων και των Αμερικανών, ούτε της Τουρκίας κλπ.

3. Όλες οι αναλύσεις συμφωνούν ότι ήταν Α/Φ Rafale και συγκεκριμένος τύπος όπλου γαλλικής κατασκευής.

4. Προ ημερών αποχώρησε η Γαλλική φρεγάτα από την άσκηση "ειρήνη", μετά από μία στοχοποίηση της από Τουρκική Φρεγάτα. Αποχώρηση που αρχικά αντιστοιχεί σε υποχώρηση.
Μετά την αεροπορική επίθεση, η αποχώρηση αποκτά άλλη σημειολογία.

5. Είναι σίγουρο ότι στην επιχείρηση είχε σημαντική συμμετοχή η Γαλλία. Το πιθανότερο τα αεροσκάφη και οι πιλότοι δεν ήταν Γάλλοι (χωρίς να αποκλείεται). Σίγουρα όμως δόθηκε τεχνογνωσία, εκπαίδευση, σχεδιασμός, πλοήγηση, υλικά και μέσα από τους Γάλλους. Ίσως και Γαλλικά επίγεια τμήματα κατάδειξης στόχων, της κατηγορίας της "Λεγεώνας των Ξένων".

6. Αυτά προκύπτουν, από δημοσιεύματα, αναλύσεις, τεχνικές δυνατότητες, για τους ειδικούς αυτονόητα και προφανή.

7. Το σημαντικό όμως είναι ότι κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν αναρωτιέται και δεν διαμαρτύρεται. Παγκόσμιος σιωπή. Ούτε η Τουρκία.
Ζούμε στον 21ο αιώνα, της πλήρους διαφάνειας και της αποκάλυψης των πάντων, και ακόμη υπάρχουν Α/Φ αγνώστου εθνικότητος;; Και δεν ανησυχεί κανένας;; Δηλαδή τέτοια Α/Φ μπορούν να προσβάλλουν και άλλους στόχους;; Αμερικανικούς, Ρωσικούς, Ισραηλινούς και δεν ανησυχεί κανένας;; Δεν προβληματίζεται και δεν αναρωτιέται κανένας; Ούτε τα ΜΜΕ, ούτε οι συνωμοσιολόγοι. Προφανώς κάτι άλλο συμβαίνει και επιβάλει αυτή την ενορχηστρωμένη σιωπή.
Προφανώς όλοι ξέρουν και το πως και το γιατί!!

Αυτονόητα συμπεράσματα.
1. Όλοι ξέρουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Και οι Τούρκοι.
2. Η Τουρκία είναι σε μία θέση και σε μια οριακή πολιτική κατάσταση, που της έχει ανατεθεί ένας συγκεκριμένος ρόλος, τον οποίο και εξυπηρετεί . Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται κάποιος αντικαταστάτης της στην περιοχή, ούτε η διάλυσή της είναι επιθυμητή και λειτουργική λύση.
3. Παίζει το γνωστό της παιχνίδι "επιτήδειος ουδέτερος". Τέχνη γνωστή της. Έτσι έβαλε ολόκληρο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
4. Σε κάθε υπέρβαση του συγκεκριμένου ρόλου της, της "τραβάνε το Χαλί".

Επαλήθευση.
1. Στα γεγονότα της Συρίας, οι ΗΠΑ με την χρήση οικονομικών και δικαστικών απειλών, κατηύθυναν και ανάγκασαν τον Ερντογάν να έρθει σε συμφωνία με την Ρωσία, για περιοχές της Συρίας, χωρίς καν την συμμετοχή της Συρίας και των λοιπών αντιμαχομένων δυνάμεων. Σας φαίνεται φυσιολογικό και συνηθισμένο;
2. Στα πρόσφατα γεγονότα του Έβρου. Πρώτη φορά, είχαμε την στήριξη της ΕΕ, όπως και την διεθνή και δεν αντέδρασε κανένας, ούτε ΜΚΟ, ούτε αλληλέγγυοι. Τυχαίο;
3. Προ ολίγων ημερών ενώ γινόταν συνομιλίες της Ευρώπης, με την Τουρκία, ακούσαμε για πρώτη φορά ξεκάθαρα τις Ελληνικές θέσεις, για ΑΟΖ και Καστελόριζο, από τον ΥΠΕΞ μας, και σθεναρές δηλώσεις από τον Α/ΓΕΕΘΑ, συνοδευόμενες και από υψηλού συμβολισμού άσκηση (την βύθιση πλοίου στο Καρπάθιο, με τετραπλό τρόπο).

Τελικό συμπέρασμα για τα καθ΄ημάς.
1. Η Τουρκία είναι ένας παίκτης πλήρως ελεγχόμενος.
2. Ξέρει και παίζει και προσπαθεί. Δεν είναι όμως ανεξέλεγκτος.
3. Οι διεθνείς εξαρτύσεις είναι ισχυρές και για εμάς και για αυτούς.
4. Πρέπει να είμαστε συμβατοί αλλά δεν πρέπει να είμαστε ούτε ανεκτικοί, ούτε δεδομένοι.
5. Το παιχνίδι θα παιχθεί διπλωματικά με ανάλογη προβολή Ισχύος.
6. Πρέπει να είναι έντονη και εμφανείς η αποτρεπτική ικανότητα και αποφασιστικότητα.
7. Το μείζον της αποτροπής πρέπει να είναι αποφασισμένο και σχεδιασμένο για τις πρώτες ώρες του πρώτου 12ωρου.
8. Το μήνυμα προς τους έξω πρέπει να είναι αυτό που είπε ο Α/ΓΓΕΘΑ: "δεν θα περιοριστούμε σε τοπικό επεισόδιο", "Βέβαια δεν θα βομβαρδίσουμε σαν πρώτο στόχο, τις γέφυρες του Βοσπόρου" και ο νοών νοείτω. Ότι θεωρούμε απειλή θα είναι στόχος. Οι Απειλούμενοι Τουρκικοί στόχοι είναι πολύ εγγύτερα και εκτεθειμένοι. Είναι πολύ πιο ευάλωτοι. Έχουν να χάσουν πολλά περισσότερα.

ΥΓ 1. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο ΥΦΕΘΑ, προφανώς με εκχώρηση της δικαιοδοσίας από την Κυβέρνηση.

ΥΓ 2. Να σημειωθεί ότι:
1. Λόγο της φύσεώς της ήταν Μονάδα αμιγώς Τουρκική και όχι επανδρωμένη με Τσιχατζιστές. Επελέγη για άμεση προσβολή Τουρκικών τμημάτων, μη αφήνοντας περιθώρια για αμφίσημες αξιολογήσεις. Προσβλήθηκε Τουρκικός στρατός, δλδ επίθεση στην Τουρκία.
2. Υποτίθεται ότι είχε επιλεγεί σαν ένα ασφαλές σημείο για ανάπτυξη Βάσεως.
3. Την προηγουμένη στην περιοχή ήταν ο Υπεξ και ο Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας. Με όποιον συμβολισμό και συνειρμό.

ΥΓ 3. Απορία ή έστω και απλή περιέργεια να αναζητήσεις τι έγινε, δεν έχεις μόνο όταν ξέρεις σίγουρα το τι έγινε. Όταν ξέρεις το "Τι", το "Πως" και το "Γιατί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου