Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Ο εγκαταλελειμμένος Ερντογάν

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη


Ο Ερντογάν εγκαταλελειμμένος από το επιτελείο του, την αυλοκόλακες, τους υποτακτικούς του..

Ο φωνακλάς ψευτόμαγκας-παπατζής του παζαριού, τώρα ενώπιον των Αρχών. Και οι δικηγόροι του, του λένε ότι δεν μπορούν να τον υπερασπιστούν. Μόνος και ανήμπορος και ανυπεράσπιστος προ των ευθυνών του. «Eνώπιος ενωπίω». Υπόλογος της σαχλαμάρας του. Και δεν τον υποστηρίζει ούτε ο εαυτός του.

Έχει 8 ημέρες να εμφανιστεί και να γαυγίσει. Για πάμε να δούμε μερικά…

1/ Στη Συρία τον δέρνουν οι Ρώσοι… Άχνα δεν βγάζει…

2/ Στη Λιβύη τον δέρνουν τα Rafale… τσιμουδιά. Δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα…

3/ Στο Αιγαίο μαζεύει στραπατσαρισμένες φρεγάτες και τις τρύπες της διάτρητης αεροπορίας του… Μιλιά δεν βγάζει…

4/ Διατάζει να βυθίσουν μια φρεγάτα ή να ρίξουν ένα Α/Φ και του λένε οι στρατιωτικοί του, «δεν μπορούμε» και οι διπλωμάτες σηκώνουν τους ώμους με απόγνωση και κατανόηση.

5/ Η ΠτΔ πηγαίνει στο Καστελλόριζο. Του πήρε το σκάλπ… Δεν έχει τρόπο να απαντήσει. Μονομαχία προέδρων..!! Δεν μπόρεσε να αντιπαρατεθεί σαν «άντρας προς άντρα», με την γυναίκα...

6/ Και το Ε/Π της ΠτΔ δεν το παρενοχλεί. Των υπουργών μας όμως, και εκεί και αλλού τα παρενοχλεί. Μα τι θα πει αυτό;; Τι θα πει;.. Διαβάζουνε λοιπόν πίσω από τα γράμματα και τις ειδήσεις:

Στη διπλωματία υπάρχει η αρχή, ο κανόνας της αναλογικότητας. Παρενοχλείς Ε/Π υπουργού, δέχεσαι ότι είναι αποδεκτό και αυτός να παρενοχλεί Ε/Π υπουργού, αν μπορεί φυσικά.

Πετάει Ε/Π της ΠτΔ, γιατί δεν το παρενοχλείς; Τι άραγε φαντάζεστε ότι του είπαν οι Πτέραρχοι και οι Στρατηγοί και οι Διπλωμάτες, του περίγυρού του; «Κοίταξε σουλτανίσκο, μπορούν και αυτοί να παρενοχλήσουν και το δικό σου Α/Φ, ακόμη και μέσα στη Τουρκία». Κεφάλι κατεβασμένο, αυτιά κρεμασμένα, ουρά κάτω από τα σκέλια, σαν δαρμένος σκύλος, και ας έχουνε βάψει τίγρη το «κοπρόσκυλο»(με το συμπάθιο).

7/ Και ανατέλλει η Σύνοδος της Ε.Ε. Δεν θέλω να μεταφέρω υπερβολικές ελπίδες για το τι θα συμβεί, αλλά όμως η Ελλάδα πήγε τον Ερντογάν εκεί …κατηγορούμενο…

8/ Το χειρότερο; Οι διπλωμάτες του τον εγκατέλειψαν: «Ερντογάν τέρμα οι αυθαιρεσίες και οι μαγκιές αυτά δεν υποστηρίζονται σε Διεθνή Forum».

9/ Η Γερμανία λίγο πολύ του λέει: «Ούτε στρατιωτικά τα βγάζεις πέρα, αλλά ούτε διπλωματικά μπορώ να υποστηρίξω τέτοιες χαζομάρες στη σύνοδο… Σοβαροί άνθρωποι είναι»…

10/ Αναγκάστηκε να μαζέψει το Ο.R. και τα «μπαμπόρια» του. Κάποιος θα πει … έεεε και τι έγινε; … Θα τα ξαναβγάλει. Ναι μπορεί να γίνει και αυτό.

Αλλά για να το δούμε λίγο καλύτερα…. Όταν τα μαζεύει για να εμφανιστεί στη Σύνοδο τι σημαίνει; … Ότι αποδέχεται ότι η ενέργειες του είναι βλακείες, αβάσιμοι τραμπουκισμοί, αυθαίρετες  και καταχρηστικές. Όλος ο περίγυρος του τον εγκατέλειψε. Δλδ ο «μάγκας» είναι λάθος. Το κατάλαβε. Έμαθε και το Δίκαιο της Θαλάσσης.

Μην είμαστε ηττοπαθείς, μίζεροι και μικρόψυχοι, να το αναγνωρίσουμε αυτό στη διπλωματία μας. Ήταν ένα γερό κτύπημα. Μια σημαντική επιτυχία.

Αλλά μην είμαστε και υπεραισιόδοξοι. Είμαστε σε δύσκολη φάση. Το έχουμε πει πολλές φορές. Οι Τούρκοι δεν θέλουν πόλεμο. Να πάρουν όσα περισσότερα μπορούνε με διαπραγματεύσεις. Κάτω από πράξεις απειλών και βίας. Και μετά ξανά διαπραγματεύσεις, να πάρουν και άλλα.

Για να θυμηθούμε το παλιό του θυμόσοφου λαού: «Τούρκο βλέπεις, γρόσια θέλει… Πάλι βλέπεις, πάλι θέλει… Άλλον βλέπεις, άλλα θέλει»…

Αυτός είναι ο τούρκος, αυτές είναι οι συνθήκες που ζούμε, αυτό θα είναι το μέλλον μας.

Δεν υπάρχει πιο βλακώδης προσέγγιση από το, να του δώσουμε κάτι να ησυχάσουμε.

Μόνο με Αποτροπή, μπορούμε να μεταθέτουμε τις αρπακτικές του βλέψεις. Όπως, κάτω βέβαια από άλλες συνθήκες, και το Ισραήλ. Και με αυτά τα δεδομένα πρέπει να προκόβουμε.

Και θα πω κάτι, που ίσως το αναλύσουμε αργότερα και με ειδική αναφορά: «Η αποστολή της Τουρκίας είναι να απασχολεί την Ελλάδα για να μην μεγαλουργήσει»…

Αυτά που αναφέραμε παραπάνω είναι επιτυχίες. Σημαντικές επιτυχίες. Προσοχή όμως. Πάμε σε διαπραγματεύσεις. Μα αυτό θέλανε. Διαπραγματεύσεις.

Και όλη η Ιστορία μας εκτός από το πρώτο ήμισυ του Ελ. Βενιζέλου, έχει αποδείξει ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις βγήκαμε ζημιωμένοι.

Μα σε κάθε συζήτηση και διαπραγμάτευση μας παίρνουν και κάτι. Όλοι οι τριγύρω μας και οι μακρινοί μας ακόμη. Μέχρι και οι Σκοπιανοί, στην ενδιάμεση συμφωνία για το όνομα, που ήταν μια πρωτόγνωρη πολύ μεγάλη επιτυχία, εκείνο το ΠΓΔΜ, είχε εμφιλοχωρήσει η παραχώρηση δικαιωμάτων στην Ελληνική ΑΟΖ. Από πού και ως που, ορέ;;;…!!!

Αυτή τη στιγμή φαίνεται μια σθεναρή και σταθερή διπλωματία. Ευχόμαστε Όλοι μας να μην είναι φαινόμενα αλλά να είναι ουσία.

Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ότι κάνουν σωστό οι Κυβερνόντες να τους το αναγνωρίζουμε.

Τους ευχόμαστε από βάθους καρδίας να πηγαίνουν από επιτυχία σε επιτυχία, για το καλό της φιλτάτης Πατρίδας μας.

Κακοπροαίρετοι, ηττοπαθείς, μίζεροι δεν χωρούν αυτή την στιγμή σε αυτή την προσπάθεια. Όλοι συντεταγμένοι και ομονοούντες. Όποιος έχει προτάσεις να συμβάλει. Όποιος διακατέχεται από μιζέρια ας μη μιλήσει. Κοινός είναι ο Αγώνας για το καλύτερο, την τελική επιτυχία και την Νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου