Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Προμηνύεται συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν ;

 Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη

 


Νομίζω ότι περνάμε μια κρισιμότατη καμπή για τα Εθνικά μας, Η ΕΕ καρκινοβατεί συρόμενη και μάλλον σερνάμενη απρόθυμα, αν εξαιρέσει κάποιος την Γαλλία.


Η Αμερική θυμήθηκε ότι θέλει να έχει λόγο στα Ελληνοτουρκικά. Υπέρ ποίου άραγε;;..

Βαυκαλιζόμαστε για τις διπλωματικές μας επιτυχίες, που πράγματι είναι αισθητές, επαναπαυόμαστε στην διαφαινόμενη συμπαράσταση των Χωρών της Ε.Ε και εσχάτως και της Αμερικής και εθελοτυφλούμε στην πραγματικότητα.

Και ενώ τα κανάλια, μας φλόμωσαν με «Ιανό» και «Κορονοϊό»,  διαβάζω στις ξεχασμένες ειδήσεις. Το χειρότερο που με φοβίζει είναι, ότι είναι στις ξεχασμένες ειδήσεις. Αυτές να φοβάσαι…

Δεν αναμεταδόθηκε και το χειρότερο δεν διαψεύστηκε… Αιωρείται…

Από όσο το έψαξα πρώτη ανάρτηση έγινε στις 18-9-20, περί τις 08:00, και πρώτη πηγή της, το «omegapress.gr», με άρθρο του Σωτήρη Σιδέρη, που κατά μία εκτίμηση δεν εντάσσεται στον κυβερνητικό χώρο.

Η είδηση αναδημοσιεύτηκε από το «Zougla.gr» την 18-9-20, πρώτα περί τις 08:00 και μετά ξανά στις 14:00. Το «Zougla.gr», διαβάζεται, δεν μπορεί να ξεπέσει κάποια είδησή του. Βέβαια νομίζω ότι ο «Μεγαλοκαρχαρίας» Τράγκας δεν το άρπαξε… Δεν χάνει αυτός τέτοιες ευκαιρίες…

Να λοιπόν η είδηση:

«Ξεκινούν την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας –Τουρκίας, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Η απόφαση έχει ληφθεί σε υψηλό επίπεδο, δηλαδή από τους Μητσοτάκη και Ερντογάν με την διαμεσολάβηση της Μέρκελ και των ΗΠΑ…»

«Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες μετά την απόσυρση του Ουρούτς Ρέις. Η Αθήνα προέβαλε την απόσυρση ως απαράβατο όρο για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και η Άγκυρα, με το πρόσχημα της συντήρησης του πλοίου ελίχθηκε για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει ακόμη το κλίμα . Δηλαδή αν η Τουρκία θα απειλεί και θα κινεί τον στόλο της και κατά τις συνομιλίες ή θα υπάρξει έγγραφο μορατόριουμ.

Όλα αυτά ενόψει της συνόδου κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Η Τουρκία αποφεύγει τις κυρώσεις, αλλά δεν είναι σαφές  ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ την επομένη, αν η Άγκυρα επανέλθει στις απειλές».

 

Σχολιασμός.

1. Πάντα τίθεται θέμα για την αξιοπιστία της είδησης. Μη διαψευδομένη όμως;;…

2. Να ληφθεί υπόψη ότι μια τέτοια επιδίωξη υπήρχε στα επιτελεία της Τουρκίας.

3. Αποσύρει το Ο.R. αλλά δηλώνει ότι το κάνει για ανάγκη συντηρήσεως. Δεν το κάνει ούτε για συμμόρφωση, ούτε για διακοπή, έδωσε έτσι χώρο στη διπλωματία. Στην ουσία βελτίωσε το διπλωματικό της προφίλ, χωρίς να άρει την απειλή συνεχίσεως. Υλοποίησε την απαίτηση – προϋπόθεση του Μητσοτάκη για έναρξη συνομιλιών και αυτό που καυτηρίαζαν κάποιοι Ευρωπαίοι και η Αμερική, χωρίς να δεσμεύεται μελλοντικά.

Κρατάει όμως την απειλή στη φαρέτρα της και ανοικτή. «Καρότο και μαστίγιο».

Πρώτο λοιπόν πετυχημένο διπλωματικό τους τέχνασμα.

4.Ο Δένδιας και όλο το υπουργείο εξωτερικών και οι διπλωμάτες τρέχουν στις ευρωπαϊκές χώρες, για να πετύχουν συναινέσεις για τις κυρώσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 – 25 Σεπ 20.

5. Ο Ερντογάν μήπως θα αρκεστεί -έχοντας και την «συγκεκαλυμμένη» μεν  αλλά «εμφανή» στήριξη της Γερμανίας- σε ένα διπλωματικό τρικ και παγίδα;

Δλδ όταν συζητείται το θέμα στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αυτός θα εμφανιστεί πλήρως συμμορφούμενος, «ενδεδυμένος και σωφρονών»:

α/ Να έχει αποσύρει το Ο.R, να έχει σταματήσει τις έρευνες,

β/ Να έχει αποσύρει το στόλο του,

γ/ Να έχει ξεκινήσει συνομιλίες.

6. Μήπως έτσι ξεδοντιάζει τελείως την Ελληνική Διπλωματία; Ποιος και γιατί να επιβάλλει κυρώσεις;  Δεύτερο λοιπόν πετυχημένο διπλωματικό του τέχνασμα.

Τώρα ξαναδιαβάστε πιο προσεκτικά, πόσο καλοδουλεμένα ήταν από τουρκικής πλευράς τα 10 σημεία της έγγραφης συμφωνίας του Βερολίνου.**

Διαβάζοντάς τα, κάποιος καταλαβαίνει ότι αυτή τη κίνηση την είχαν προμελετήσει.

Στα πρώτα σημεία γενικόλογα (1ον Επανεκκίνηση συζητήσεων, 2ον Διαβουλεύσεις για ΜΟΕ).

Στα επόμενα σημεία, τουρκικοί συμβιβασμοί. (3ον Αποφυγή προκλήσεων στρατ. Χαρακτήρα, 4ον Καμία αμφισβήτηση νησίδας και βραχονησίδας, 5ον Καμία έρευνα και γεώτρηση σε «αμφισβητούμενες περιοχές»).

Στα τελευταία (6ο έως 10ο)σημεία, οργάνωνε την άμυνά του για αυτήν τη συνδιάσκεψη και να μην μπουν κυρώσεις σε αυτά που τον πονάνε:

Στο 6ο σημείο, προαναγγέλλεται συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στον ΟΗΕ, μέσα στον Σεπ. (οργανισμό ισχυρότερο από την Ε.Ε.).

Στο 7ο σημείο, πρόβλεψη διασκέψεως για το κυπριακό και ισότιμη κατανομή ενεργειακού πλούτου με τους τουρκοκυπρίους. (Οικονομικά του ψευδοκράτους).

Στο 8ο σημείο, συνέχιση χρηματοδότησης Τουρκίας για πρόσφυγες. (Να μη κοπούν τα χρήματα).

Στο 9ο σημείο, προώθηση συνομιλιών για τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας και visa για τούρκους πολίτες.

Στο 10ο σημείο, καμία κύρωση για τη μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί.

Αυτό το τελευταίο 10ο σημείο είναι το πιο δηλωτικό των προθέσεων και του προσχεδιασμού των κινήσεων από τον Ερντογάν. Ήταν δλδ έτοιμος να αποσύρει το Ο.R., να αποσύρει τα πολεμικά του, να πάει σε συνομιλίες (αυτό επιδίωκε άλλωστε), να μην εγείρει αξιώσεις για νησιά αλλά δεν μπορούσε να διαγράψει την αίγλη της μετατροπής της Αγ. Σοφίας σε τζαμί, στο εσωτερικό του ακροατήριο.

Όπως είναι προφανές το 10ο σημείο, δεν έχει καμία σχέση και φαίνεται ξεκάρφωτο και χωρίς συνέχεια από τα υπόλοιπα 9.

Φαίνεται λοιπόν ότι όλα τα παραπάνω ήταν προμελετημένη και προδιαγεγραμμένη κίνηση της τουρκικής διπλωματίας.

Είναι προφανές ότι σε όποια συνάντηση και σε όποιο επίπεδο, στις 21 Σεπ ή και οποιαδήποτε άλλη ημέρα προ της Συνόδου (24-25 Σεπ 20), θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν στα κλεφτά μια διαβεβαίωση ότι η ελληνική πλευρά εμμένει στο συνταχθέν κείμενο του Βερολίνου, το οποίο όπως ακούστηκε, εμείς το υπογράψαμε και οι τούρκοι όχι. Βέβαια μια συμφωνία γίνεται πάντοτε μεταξύ 2 μερών. Εφόσον το ένα από τα δύο μέρη δεν υπέγραψε, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει δεσμευτική συμφωνία. Θα μας αποσπάσουν λοιπόν στα κλεφτά μια πρόσθετη διαβεβαίωση.

Στην όποια λοιπόν διαπραγμάτευση, θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε. Να θέσουμε ως επαναδιαπραγματευόμενα και τα σημεία 6 έως 10, που στην ουσία είναι αυτά που πονάνε τη Τουρκία.

Όπως και επί παραδείγματι να δηλώσουμε την αμφισβήτησή μας και την επιβολή κυρώσεων, σε ένα ή δύο από αυτά. Για τη visa και την Αγ. Σοφία*, ρίχνοντας το βάρος σε αυτούς ως κακούς διαπραγματευτές, που διακόπτουν κατ΄ επανάληψη και δεν ολοκληρώνουν τις συνομιλίες.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ήταν σαφής αλλά ίσως και προφητικός: «…τα πρόδρομα σημάδια αποφόρτισης, από την πλευρά της Τουρκίας, που είδαμε την περασμένη εβδομάδα να παγιωθούν. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες».

Αυτό όμως το: «θα υπάρξουν συνέπειες» πολύ μακρινό ακούγεται…

Το ζητούμενο είναι να ονοματιστούν και να καθοριστούν, οι συνθήκες επιβολής των κυρώσεων…

Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για τον Ερντογάν. Εγκαλείται. Είναι αμυνόμενος…

Το κλίμα φαίνεται ευνοϊκό, αλλά πράγματι είναι;

α/ Μας φτάσανε στο σημείο να απαιτούμε εμείς συνομιλίες. Να ζητάμε εμείς συνομιλίες για ποιο πράγμα; Για να μοιράσουμε τα δικά μας; Μήπως μας οδήγησαν σε μια λύση, προς μια κατεύθυνση, που δεν μας είναι πραγματικά Εθνικά συμφέρουσα; Είναι το διπλωματικό παίγνιο  του φυλακισμένου στο σκοτεινό κελί, που όταν του ανοίξεις μια χαραμάδα, τρέχει προς αυτήν. Η χαραμάδα τώρα είναι οι συνομιλίες.

β/ Προ 3τίας ήμουν σε μια καφετέρια με ένα γνωστό μου, που είχε σχέση – γνωριμίες με πολιτικούς. Μου είπε: «Θέλουν να μας καθίσουν στο τραπέζι για συνομιλίες, για να χωρίσουμε το Αιγαίο, τους υδρογονάνθρακες και τις θάλασσες».

Πετάχτηκα από τη καρέκλα. Παρέσυρα το τραπέζι, έριξα ποτήρια και καφέδες. Χθες κουβέντιαζα με κάποιον το ίδιο θέμα. Παρέμεινα βυθισμένος στη πολυθρόνα μου…

γ/ Η Ε.Ε. παρουσιάζεται πρόθυμη να πάρει, να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις. Γιατί άραγε άφησε αυτό το διάστημα μέχρι τις 24 Σεπ 20;;… Για να εμπεδώσουμε το ερχόμενο;;…!!! Να προσαρμοστούμε;;…

Όλοι ξέρουμε ότι οι κυρώσεις για να έχουνε αξία πρέπει να είναι άμεσες, δραστικές και να πονάνε. Μάλλον τίποτα από αυτά δεν θα δούμε.

Το παιχνίδι δεν χάθηκε. Πρέπει να παίξουμε σθεναρά, σε κάθε φάση και σε κάθε στιγμή. Έξυπνα δραστήρια και δυναμικά.

Είναι ξεκάθαρος Πόλεμος, με «ΜΗ Πόλεμο». Εάν δεν παραδοθείς δεν νικάει ο άλλος. Προς το παρόν παλεύουμε γενναία. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια.

 

* Αν νομίζουν ότι η Αγία Σοφία μπορεί να λειτουργεί και σαν μουσείο και σαν θρησκευτικός Χώρος (τζαμί) κάθε Παρασκευή, τότε να λειτουργεί δικαιωματικά, και κάθε Κυριακή, σαν Χριστιανική Εκκλησία, αφού είναι μια ενεργή αναγνωρισμένη θρησκεία, που έχει εκεί την έδρα, το Οικουμενικό της Πατριαρχείο, με απαράγραπτα Ιστορικά Κτητορικά δικαιώματα. Και φυσικά με ελεύθερη την είσοδο την ημέρα αυτή, με εξασφάλιση της ευταξίας από προσωπικό του Πατριαρχείου, κατά τα πρότυπα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

 

** Τα 10 σημεία της έγγραφης ελληνοτουρκικής συμφωνίας του Βερολίνου που αποκάλυψε ο πρωθυπουργός!

Τι περιλαμβάνει η έγγραφη ελληνοτουρκική συμφωνία που προέκυψε στο Βερολίνο, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Σπύρος Σουρμελίδης αποκάλυψε το περιεχόμενο της στο κανάλι Kontra Channel.

1.Επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών για τα ζητήματα του Αιγαίου από τις οποίες αποχώρησε η Τουρκία το 2016

2.Διαβουλεύσεις για να συμφωνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

3.Αποφυγή προκλήσεων. Καμία κίνηση που μπορεί να οδηγήσει σε τριβές στρατιωτικού χαρακτήρα

4.Καμία προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει θέματα που αφορούν νησίδες και βραχονησίδες

5.Καμία ενέργεια σε ότι αφορά έρευνες και γεωτρήσεις σε «αμφισβητούμενες περιοχές», από τις δύο χώρες.

6.Προετοιμασία συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν το Σεπτέμβριο στον ΟΗΕ

7.Προετοιμασία πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά και για την διαμόρφωση του μηχανισμού διανομής του ενεργειακού πλούτου στην Κύπρο, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων χωρίς προϋποθέσεις

8.Εξασφάλιση της συνέχειας της χρηματοδότησης της Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης

9.Έναρξη ευρωτουρκικών συνομιλιών για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες

10.Καμία κύρωση από την ΕΕ προς την Τουρκία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

https://www.militaire.gr/ta-10-simeia-tis-eggrafis-ellinotoyrkikis-symfonias-toy-verolinoy-poy-apokalypse-o-prothypoyrgos/

2 σχόλια:

  1. η τουρκια δεν προκειται να παει σε διαλογο ουτε σε διαπραγματευσεις ολα αυτα τα κανει για να αποφυγει τις κυρωσεις,μετα θα αρχισει παλι τα ιδια...ειναι λυπηρο που μερικοι Ελληνες ανακουφιζονται οταν ακουν για συνομιλιες ...οι ταλαιπωροι δεν εμαθαν μετα απο τοσο αιμα που εχυσε η φυλη μας τι σημανει τουρκος;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αντώνη, ο Τούρκος είναι πάντα Τούρκος. Πρώτα απ΄όλα άρπαγας και μπαμπέσης. Τώρα θέλει να τα πάρει όλα χωρίς Πόλεμο. Ο Πόλεμος θα του κοστίσει πολύ και στην οικονομία και στο image του. Τα θέλει όλα στο παζάρι. Και αφού πάρει ξανά παζάρι. Για να θυμηθούμε και την ρήση: "Τούρκο βλέπεις, γρόσια θέλει, πάλι βλέπεις πάλι θέλει, κι άλλον βλέπεις κι άλλα θέλει". Πράγματι είναι λυπηρό να νομίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι μια εύκολη λύση. Μόνο ο φόβος και η αποτροπή σταματούν τον Τούρκο.

      Διαγραφή