Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Η Τουρκία τρέμει τον Πόλεμο.


Άρθρο Γνώμης του Ευάγ. Αθανασιάδη (*)




Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο. Φοβάται τον Πόλεμο. Περισσότερο φοβάται επειδή ξέρει ότι μπορεί να χάσει τον πόλεμο. Θα καταρρακωθεί το γόητρο της και θα εξαλειφτεί ο ασκούμενος εκφοβισμός.

Θα χάσει το κύριο όπλο της που είναι η απειλή και ο εκφοβισμός.
Ποτέ η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει έναν πόλεμο με έναν σύγχρονο Στρατό με ναυτικό και αεροπορία.
Θα επιχειρεί πάντα, υπό την απειλή συρράξεως, να πετύχει αποτελέσματα χωρίς πόλεμο.
Όλες αυτές που ονομάζουμε πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας είναι μετακινήσεις στρατιωτικών τμημάτων. Καμία σχέση με προέλαση και επίθεση.
Στην Συρία, προηγούνται ανταρτικά τμήματα, που ασφαλίζουν και αν χρειαστεί, θα πολεμήσουν και ακολουθούν τα στρατιωτικά Τουρκικά τμήματα. Οι αντίπαλοι τους χωρίς πυροβολικό, αεροπορία και ούτε καν σύγχρονα όπλα υποστηρίξεως πεζικού.
Στην Κύπρο ομοίως με απόλυτη αεροπορική και ναυτική κυριαρχία και ένα αντίπαλο στρατό που ήταν απασχολημένος με άλλη εμπλοκή.
Τέτοιες ευνοϊκές τακτικές συνθήκες δεν δίδονται ούτε σε ασκήσεις ομάδος.
Και τα μεγαλύτερα αποτελέσματα τα πέτυχαν σε χρόνο καταπαύσεως των εχθροπραξιών, με παραβίαση των συμφωνιών. Το ίδιο και στα Ίμια.

Η εμπλοκή και η στοχοποίηση των πλοίων τους το 1996 στα Ίμια τους στοιχειώνει.
Οι αναχαιτίσεις στο Αιγαίο τους προϊδεάζουν επαρκώς και ξεκάθαρα για τις πραγματικές συνέπειες.

Θα παίρνουν αυτό που θέλουν, χωρίς πόλεμο, επειδή εμείς θα είμαστε νικημένοι από τις φοβίες μας και ανεπαρκείς στον διπλωματικό χειρισμό των καταστάσεων.

Στην χειρότερη περίπτωση, θα αναζητήσουν μία ευκαιρία περιορισμένης στρατιωτικής αναμετρήσεως, σε χρόνο που δεν θα υπάρχει πολιτική βούληση, που θα είναι μπλοκαρισμένη η λήψη πολιτικής απόφασης.

Ιστορικά ο μόνος πόλεμος που οι Τούρκοι νίκησαν σε αντιπαράθεση Τακτικών Στρατών, είναι η Εκστρατεία της Καλλίπολης. Έγινε το 1915 (Φεβρουάριο ’15 έως Ιανουάριο ’16) κατά τον Α’ΠΠ, από Αγγλογαλλικά και Αυστραλιανά στρατεύματα. Δεν συμμετείχε ή Ελλάδα.
Σε αυτό συνετέλεσε κυρίως μια ατέλειωτη σειρά λαθών των συμμάχων.
Για την περίπτωση της Καλλίπολης, γράφτηκε από Στρατιωτικούς και Ιστορικούς πως «δεν υπήρξε στρατηγικό λάθος που να μην διαπράχθηκε».
Για παράδειγμα, σε αυτή την περίπτωση οι σύμμαχοι, ζήτησαν από ένα Στόλο να αντιπαρατεθεί σε ισχυρά οχυρωμένα επάκτια πυροβολεία, πράγμα αναντίστοιχο.
Στην ίδια περιοχή το 1912 και 1913, δηλ προ δύο ετών, ο Ελληνικός Στόλος καταναυμάχησε τον Τουρκικό, τον έτρεψε σε φυγή με βαριές απώλειες σε τέτοιο βαθμό, που να μην τολμήσει να επιχειρήσει άλλη αντιπαράθεση ξανά.
Ομοίως το 1912 και 1913, ο Ελληνικός Στρατός εκπόρθησε δύο ισχυρά οχυρωμένες, από τους Γερμανούς, τοποθεσίες (Σαραντάπορο, Μπιζάνι).
Παρεμπιπτόντως και δύο συμπεράσματα.
Οι Γερμανοί θα είναι πάντα παραδοσιακοί φίλοι με τους Τούρκους.
Οι Αμερικανοί δέσμιοι του όγκου, της έκτασης και της θέσης της Τουρκίας.

Η ισχύς και η αποφασιστικότητα των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού είναι η μόνη στέρεη και σωστή βάση για την ειρήνη και την ευημερία μας.
«Θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο».
«Προτίμησες τον εξευτελισμό για να αποφύγεις τον πόλεμο. Θα έχεις και τον πόλεμο».

Για το θέμα ίσως και να επανέλθουμε.

(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

4 σχόλια:

  1. ωραια αναλυση συμφωνω,παντα εκ του ασφαλους επιχειρει η τουρκια! στην περιπτωση των γεωτρησεων νομιζω οτι απο πισω ειναι η ρωσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για το σχολιασμό. Τα περί γεωτρήσεων δεν θα διαφωνήσω..

      Διαγραφή
  2. Έχω την εντύπωση ότι η Τουρκία είναι
    πολύ μεγάλη δύναμη.Γι αυτό χαίρομαι
    όταν ακούω επιχειρήματα ότι όλη αυτή η δύναμη μπορεί να είναι ένα τεράστιο τίποτα.Για το μόνο που υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι όταν θέλεις ειρήνη,
    πρέπει να ετοιμάζεσαι για πόλεμο.
    Δείχνουμε μια απίστευτη χαλαρότητα και διάθεση για "οικοδόμηση εμπιστοσύνης",
    που εκλαμβάνεται ως αδυναμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.
      Γενικώς θεωρείται λάθος η εκτίμηση να περιορίζεται μόνο στους αριθμούς.
      Αναφέρουμε και λαμβάνουμε υπόψη τον όγκο, την έκταση και τη θέση της Τουρκίας.
      Αλλά αυτά από μόνα τους δεν σε αναδεικνύουν σε υπερδύναμη.
      Όλη μας η Ιστορία είναι ανατροπή αριθμητικών υπολογισμών.
      Είναι απαραίτητη και η ανάλογη αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της αποτελεσματικότητος. Τέλος τα τακτικά στοιχεία του χώρου. Ενδεικτικά αναφέρω. Ο χώρος «χωράει» κάποιες δυνάμεις. Δυνάμεις πλέον αυτών δεν επηρεάζουν τον υπολογισμό των ενπεπλεγμένων δυνάμεων. Η παρεμβολή του Υδατίνου στοιχείου (ποτάμι και Θάλασσα) διαφοροποιεί τις αναγκαίες αναλογίες.
      Τέλος ο περίγυρος και η εσωτερική της ανομοιογένεια δεν επιτρέπουν την πλήρη συγκέντρωση των αριθμών αυτών σε ένα μέτωπο.
      Ο παράγοντας της ρωσικής φιλίας δεν πρέπει να υπερτιμάτε. Λυκοφιλίες και πρόσκαιρα εκατέρωθεν συμφέροντα. Η ιστορία έχει γράψει 19 Ρωσοτουρκικούς πολέμους. Βαρύ παρελθόν. Δεν σβήνεται. Είναι στο DNA και εκεί θα ξανακαταλήξει. Σήμερα είναι παράμετρος που αξιολογείται.
      Η καλή γνώση του αντιπάλου είναι απολύτως αναγκαία. Η υποτίμηση είναι λάθος. Αλλά και η υπερεκτίμηση ολέθρια.
      Δεν υπάρχει καμία σελίδα στην Ελληνική Ιστορία που να αναμετρηθήκαμε με υποδεέστερο εχθρό.
      Και με στρατούς που ήταν στρατοί.
      Το συμπέρασμα είναι αυτό που λες και εσύ. "επιμεληθείτε την ισχύ των ΕΔ και την αποφασιστικότητα γενικότερα. Είναι η μόνη αποτροπή".
      Ευχαριστώ για την συμβολή σου.

      Διαγραφή