Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ο πόλεμος της μνήμης, στη Χώρα της Κρίσης και των μύθων. Γ΄ Μέρος. Τελευταίο



Άρθρο Γνώμης του Γεώργιου Βασιλάκη Οικονομολόγου ΕΚΠΑ (με εξειδίκευση στην Οικονομική Ιστορία)
Αθήνα 19/11/2017

(*)Ένα δάκρυ για τον αδικοχαμένο Κύπριο φοιτητή Ιάκωβο Κουμή και τη Σταματίνα Κανελλοπούλου (1980). Δολοφονήθηκαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, από δυνάμεις της αστυνομίας, οι ένοχοι κυκλοφορούν Ελεύθεροι.


Και τα ευτράπελα συνεχίστηκαν, με τη φυγάδευση Καραβέλα στην υπόθεση SIEMENS. Ο Χρήστος Καραβέλας, τα τελευταία χρόνια πριν τη “φυγάδευσή” του στο εξωτερικό, σύχναζε σε κοσμικά στέκια του Φάρου Ψυχικού – στέκι πολλών επώνυμων πολιτικών και δημοσιογραφικών προσωπικοτήτων – ήταν ο άνθρωπος, που χειριζόταν το μεγαλύτερο μέρος των μυστικών κονδυλίων, που έρχονταν στην Ελλάδα μέσω διαφόρων «καναλιών».
Τα χρήματα φαίνεται, να διοχετεύτηκαν από κρυφά ταμεία της Siemens και μέσω υπεράκτιων (offshore) εταιρειών, να έφταναν στους τελικούς αποδέκτες τους. Ο κύριος διαχειριστής των χρημάτων αυτών φαίνεται, να είναι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς και ο πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάδος, Πρόδρομος Μαυρίδης.
Ο Χριστοφοράκος, διέφυγε στην Γερμανία στις 15 Δεκεμβρίου 2007 και δικάστηκε από την γερμανική Δικαιοσύνη, ενώ εντάλματα έκδοσής του στην Ελλάδα, απορρίφθηκαν από την γερμανική Δικαιοσύνη. Η κυρία Μπακογιάννη, όπως και η ίδια έχει παραδεχτεί, ήταν συμμαθήτρια του Χριστοφοράκου και οι δυο τους, διατηρούσαν κοινωνική σχέση.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη συντηρητική παράταξη, όσα ονόματα και αν αλλάζει Λαϊκό Κόμμα ,Συναγερμός ,ΕΡΕ , ΝΔ είναι σε κληρονομική διαδοχή και άμεση σχέση με τη γερμανική λογική, η εξουσία πάνω απ όλα και η ηθική της, είναι προπέτασμα καπνού.

Όσο για τον Καραμανλή καμαρώστε στη κατοχή. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής παρέμεινε στην Αθήνα, χωρίς να αναμιχτεί ενεργά στην πολιτική. Τη περίοδο 1942-1943, συμμετείχε σε μία άτυπη ομάδα πολιτικού προβληματισμού, την οποία αποτελούσαν αξιόλογοι μετέπειτα πολιτικοί και τραπεζίτες, όπως ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, ο Άγγελος Αγγελόπουλος και ο Ξενοφών Ζολώτας.
Το καλοκαίρι του 1944 ο Καραμανλής, προσπάθησε να εμπλακεί πιο ενεργά στις πολιτικές εξελίξεις, διαφεύγοντας με πλωτό μέσο στη Μέση Ανατολή, όπου είχε σχηματιστεί νέα εξόριστη κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, μετά το Συνέδριο του Λιβάνου. Η μετάβασή του εντούτοις, καθυστέρησε πολύ, ώστε όταν τελικά ο Καραμανλής βρέθηκε στο Κάιρο τον Οκτώβριο, η Αθήνα είχε μόλις απελευθερωθεί από τους Γερμανούς και ο ίδιος υποχρεωτικά, θα επέστρεφε στο τέλος του ίδιου μήνα.
Μια έφευγε, με ψεύτικα στοιχεία με το επώνυμο Τριανταφυλλίδης, όταν έχασε τις εκλογές το 1963, μια τον καλούσαν οι Συνταγματάρχες, να του παραδώσουν την εξουσία, μια χάσαμε τη Κύπρο, στον Αττίλα 2, και δεν λογοδότησε.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Πάτρα, 13 Δεκεμβρίου 1902 – Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 1986) ήταν Έλληνας πολιτικός, φιλόσοφος και ακαδημαϊκός. Ανέλαβε για δύο σύντομες θητείες, την προεδρία ελληνικών κυβερνήσεων το 1945 και το 1967. Ο Κανελλόπουλος, έχει αποκτήσει αρκετούς αυστηρούς επικριτές, ακόμα και εχθρούς, εξαιτίας των λεγομένων και των πράξεών του, στην πολιτική σταδιοδρομία του, ιδιαίτερα στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.
Στην πρώτη του συνάντηση με τον στρατηγό Τζέιμς Βαν Φλιτ, θέλοντας να τον καλωσορίσει του είπε: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας», εννοώντας τον Εθνικό Στρατό. Επίσης, σφοδρές αντιδράσεις είχαν προκαλέσει, οι δηλώσεις του σχετικά με τα στρατόπεδα όπου κρατούνταν οι κομμουνιστές, αποκαλώντας τη Μακρόνησο ως «Νέο Παρθενώνα».

Αυτό λοιπόν το άρθρο, είναι μια απάντηση  στο κανάλι της Βουλής που σε συζήτηση το βράδυ της 17/11/2017 τρεις συντελεστές της συζήτησης συμφωνούσαν στο ότι η εξουσία έπρεπε να παραδοθεί στο Καραμανλή. Συλλογικά σε μια ομάδα όλων των αποχρώσεων, έπρεπε να γίνει η παράδοση και έτσι να συνταχθεί το σύνταγμα, άλλωστε, η ΕΡΕ ήταν μειοψηφία στη προδικτακτορική βουλή και μόνο με αποστάτες του Κέντρου συγκυβερνούσε.
Η ένοχη σιωπή της ΝΔ σε θέματα πολεμικών αποζημιώσεων και άλλα, έχει να κάνει με σχέσεις στοργής, που το ημερολόγιο Χριστοφοράκου αποκαλύπτει και οι ρίζες τους χάνονται βαθιά στο παρελθόν. Η παρακμή που ζούμε σήμερα σαν χώρα έχει και τη δική της σφραγίδα.

Audiatur et altera parsμτφρ: ακούστε και την άλλη πλευρά αλλά όπως είπε και ο Κικέρων «Γιγνώσκω ον φύγω μη γιγνώσκων προς ον φύγω». μτφρ: ξέρω από ποιον να ξεφύγω (για να γλυτώσω) αλλά δεν ξέρω σε ποιον να πάω (για το αδιέξοδο της επιλογής μεταξύ Πομπηίου και Ιουλίου Καίσαρος).Και σε αυτή τη κατάσταση είναι ο λαός μας.







Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος ΕΚΠΑ - Φοροτεχνικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου