Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Η εξέλιξη της μάχης του Κούρσκ

 Στους συνημμένους δύο χάρτες φαίνεται η εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Κούρσκ. Στον αριστερό απεικονίζεται η κατάσταση της 15ης Αυγούστου 24, ενώ στον δεξιά η πρόσφατη κατάσταση στις 20 Αυγούστου 24.



Οι χάρτες καταστάσεως είναι του αμερικανικού ISW (Institute for the Study of War), το οποίο θεωρείται σχετικά αρκετά αξιόπιστο και αποδεκτό και από τις ρωσόφιλες πηγές.

Συμπεράσματα:
- Η εις βάθος προχώρηση έχει ανακοπή, σε ένα βάθος 25-35 χλμ. Όχι ευκαταφρόνητη απόσταση.
- Η σε πλάτος διεύρυνση στο μέσον του βάθους προχώρησης, όπως  και κοντά στα σύνορα συνεχίζεται.
- Οπότε δεν έχει απορροφηθεί ακόμη η επιθετική ορμή των Ουκρανικών στρατευμάτων.
- Δεν φαίνεται να μπορούν να πάνε περισσότερο σε βάθος.
Έχει σπάσει η οργανωμένη τοποθεσία των προφυλακών και η κυρία αμυντική τοποθεσία των Ρώσων (σημειώνεται με κόκκινη γραμμή, στα σχεδιαγράμματα).
- Σε αντίστοιχη περίπτωση στην περιοχή Orikhiv Tokmachka της επαρχίας Σαπορίζια, που οι Ουκρανοί σπάσανε την αμυντική τοποθεσία, κατά την Μεγάλη αντεπίθεση τους, αυτή δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη.
Οι Ρώσοι δεν επιτίθενται κατά μέτωπο. Ενεργούν σε ασθενή σημεία και δημιουργούν εισέχουσες, για περίσχεση ή και προσβολή των πλευρών των εχθρικών δυνάμεων, προφανώς για περιορισμό των απωλειών τους.
Το προσωπικό και τα οπλικά μέσα τα χρησιμοποιούν με εξαιρετική φειδώ. Δεν τα δαπανούν εύκολα με μόνο αντάλλαγμα κάποια εδαφικά κέρδη.
- Έτσι, αναλογικά η Ουκρανική κατοχή των εδαφών αυτών θα κρατήσει αρκετό χρόνο, ίσως και πέραν των 2 μηνών. 
- Μόνο μια γενική κατάρρευση του μετώπου ή αδυναμία υποστηρίξεως αυτών των δυνάμεων, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα.
- Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι εγκαταλείψανε τους οικισμούς, οπότε τα ουκρανικά τμήματα μπήκαν στις παρυφές των οικισμών. Εκεί είναι σχετικά "άτρωτα". Οι Ρώσοι (αν και είναι στυγνοί) δεν θα θέλουν να ελευθερώσουν πόλεις που θα είναι κατεστραμμένες από ρωσικά πυρά... Όπως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπλα πολύ μεγάλης ισχύος.
- Μένει να φανεί πόσο μπορούν να αντέξουν οι Ουκρανοί στην φθορά (το αναφερόμενο ποσοστό 20% απωλειών, είναι πολύ μεγάλο, σχεδόν αβάστακτο), όπως και στην παρακώλυση της επιμελητείας τους.
- Οι Ρώσοι κέρδισαν να δεσμεύσουν τουλάχιστον 3 από τις πιο αξιόμαχες Ουκρανικές Ταξιαρχίες, αναφέρονται οι 88 και 22 ανεξάρτητες Μηχανοκίνητες και η 80 Αερομεταφερομένη, όπως και η 47 Ταξιαρχία, ώστε αυτές να μην χρησιμοποιηθούν για αναχαίτιση των επιθετικών ενεργειών των Ρώσων στον κεντρικό τομέα, στο Ντομπάς.
- Το κύριο αποτέλεσμα της επιχείρησης, όπως εξελίχθηκε, ήταν το "στραπατσάρισμα" του γοήτρου της Ρωσίας και του Πούτιν. Σημαντικό.
Ακόμη ότι ενώ έχουν υπερβεί την "κόκκινη γραμμή" της επιθέσεως και κατοχής Ρωσικής επικρατείας, οι Ρώσοι δεν χρησιμοποίησαν πυρηνικά (αναξιοπιστία).
- Στρατιωτικά, επιτυχία ήταν η προσβολή ενός αεροδρομίου.
- Αν καταλαμβανόταν ο πυρηνικός σταθμός του Κούρσκ, τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.
- Ο σταθμός ελέγχου του Φυσικού αερίου είναι άνευ αξίας, αφού ελέγχει έναν αγωγό που περνάει μέσα από την Ουκρανία και ελέγχεται πλήρως από αυτήν, σε μεγάλο μήκος.
- Η ενέργεια δεν έχει διαπραγματευτική αξία. Απλά θα πάνε οι διαπραγματεύσεις πίσω.
Η Ρωσία δεν θα διαπραγματευθεί αν δεν απομακρυνθούν με όποιον τρόπο αυτά τα τμήματα.
- Η Ρωσία δεν θα νικήσει τακτικάΘα κάμψει την θέληση των Ουκρανών για αντίσταση.

Σε καμία περίπτωση η επιχείρηση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί μια αμελητέα ή αποτυχημένη.
Σίγουρα ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια "Γοήτρου", μια "Ηρωική Έξοδος", το "κύκνειο άσμα".

Αλλά το κυριότερο σημείο της μάχης αυτής είναι το "στρατήγημα της Ουκρανίας", δλδ το πως κατόρθωσε να συγκεντρώσει δυνάμεις, επιτυγχάνοντας υπεροχή δυνάμεων εν τόπω και χρόνω.
Για αυτό το θέμα θα αναφερθούμε στο επόμενο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου