Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Πόσο ελεύθεροι είναι οι Έλληνες;

Άρθρο γνώμης της Γιάννας Κωνσταντινίδου*

Βαρβάρων δ’ Ἕλληνας ἄρχειν εἰκόςἀλλ’ οὐ βαρβάρους … Ἑλλήνων· τὸ μὲν γὰρ δοῦλονοἱ δ’ ἐλεύθεροι
 -είναι λογικό οι Έλληνες να εξουσιάζουν τους βαρβάρους, αλλά όχι το αντίστροφο, γιατί οι μεν (βάρβαροι) είναι δούλοι, οι δε (Έλληνες) ελεύθεροι (στιχ. 1400-1401) θα γράψει ο Ευριπίδης στη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι».

Τι να πεί και τι να γράψει κάποιος , όταν τα γεγονότα γράφει η ίδια η ιστορία. Μια ιστορία σύγχρονη για την Ελλάδα με θολά και μαύρα γράμματα.
Ίσως και κόκκινα αργότερα μα σίγουρα όχι χρυσά. Μένουμε σιωπηλοί απέναντι στα γεγονότα και θα έρθουν οι νέες και ίσως τελευταίες γενιές Ελλήνων , να διαβάζουν για την διχόνοια του λαού, την φτώχεια και κακομοιριά του.

Να διαβάζουν για έναν λαό υποτακτικό, που πληρώνει δίχως να χρωστάει , δίνοντας εδάφη γιατί δεν γνωρίζει, προφανώς, πως του ανήκουν και δεν γνωρίζει τι σημαίνει ..δίνω γη. Λίγο πολύ δηλαδή ότι διαβάζουμε εμείς σήμερα στα βιβλία της ιστορίας μας.. .


400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους.. μια επανάσταση και ένας μόνιμος ραγιαδισμός. Γενοκτονίες Ελλήνων..σφαγές Ελλήνων..εξαθλίωση Ελλήνων..προδοσία Ελλήνων..θρήνος Ελλήνων.
Μόνοι οι Έλληνες πάντα απέναντι στον κόσμο όλο..μόνοι και διχασμένοι.

Μα πόσες ομοιότητες η παλιά ιστορία με αυτή που τώρα γράφετε; Μα τίποτα δεν μας δίδαξε το παρελθόν;
Ένας λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του..που δεν σέβεται τους νεκρούς του..που ξεχνά πως η πατρίδα του είναι γεννημένη από τους πεθαμένους της..άραγε τι μέλλον να έχει;
Μήπως ζητά νέο αίμα;
Το αίμα πάλι των αδελφών του;

Η πόλις εάλω το 1453 μα και νωρίτερα όταν άρχισε να πληρώνει υποτακτικούς φόρους..μέσα σε ένα κλίμα αδιαφορίας και διχόνοιας.
Η Ελλάδα σκλαβώθηκε στους Οθωμανούς και ουσιαστικά υποτάχθηκε όταν πλήρωνε τον κεφαλικό φόρο ..το σημερινό χαράτσι.
Για όσους ξέχασαν ,να θυμίσω πως χαράτσι σημαίνει, ότι πληρώνω φόρο για να κρατήσω έναν ακόμα χρόνο το κεφάλι μου στην θέση του ,ώστε να μην αποκεφαλιστώ από το κράτος. 

Έχουν το θράσος ορισμένοι και επέβαλλαν έναν τέτοιο φόρο ξανά και μάλιστα με αυτό το όνομα...άκουσε ο Έλληνας χαράτσι, ξύπνησε ο ραγιάς και τρέχει να πληρώσει ότι χρωστάει και ότι δεν χρωστάει, δηλώνει υποταγή και μένει σκυφτός σε στάση προσκυνητή.
Απέναντι στο κράτος..απέναντι στις Ξένες Δυνάμεις..απέναντι σε κάθε λαθραία εισβολή και καταπάτηση εδάφους...σκυφτοί.

Δεν έχω δει άλλον λαό να μισεί τόσο πολύ κάθε τι δικό του και να δείχνει τέτοια αγάπη για το ξένο..λαό που τρέφεται από την διχόνοια και λαό να συμμαχεί καλύτερα με τον εχθρό παρά με τον ομόεθνο ή και ομόθρησκο αδελφό του..αυτή η κατάρα μας βαραίνει.

Και όμως μπορούμε να γλιτώσουμε..η ίδια η Ελλάδα θα μας σώσει..αρκεί τώρα να τρέξουμε να την σώσουμε εμείς.
Ο τελευταίος να κλείσει την κερκόπορτα.

*Η Γιάννα Κωνσταντινίδου είναι Ραδιοφωνική Παραγωγός

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που συμφωνούμε και ευχαριστώ πολυ!! Γιάννα Κωνσταντινίδου

      Διαγραφή