Ο Παραλογισμός της μείωσης του αφορολόγητου στην Ελλάδα σε σχέση με την ακολουθούμενη Οικονομική πολιτική στη Γερμανία.
Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη(*)
Φοροαπαλλαγές ετοιμάζει από το 2019 ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel.Σύμφωνα με το περιοδικό, ο διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να αυξήσει το αφορολόγητο όριο κατά 270 ευρώ για τους ενήλικες και κατά 130 ευρώ για τα ανήλικα τέκνα. Υπολογίζεται ότι η συνολική ελάφρυνση για τους γερμανούς φορολογούμενους θα φτάσει τα δύο δισ. ευρώ.
Σήμερα το αφορολόγητο όριο κυμαίνεται στα 9.000 ευρώ για τον άγαμο (18.000 ευρώ για ένα παντρεμένο ζευγάρι), έναντι 8.820 ευρώ το 2017 (17.640 ευρώ). Από την αύξηση του αφορολόγητου ορίου επωφελούνται ασφαλώς και οι υψηλόμισθοι, καθώς ούτε εκείνοι θα φορολογούνται για ποσό έως 9.000 ευρώ
Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη γερμανική Βουλή μέχρι τα μέσα Μαίου. Πρόκειται για μία πρώτη ένδειξη πιο "γενναιόδωρης" δημοσιονομικής πολιτικής στο εσωτερικό της Γερμανίας από τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο οποίος πάντως έχει ξεκαθαρίσει εξ΄αρχής ότι σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Παράλληλα, ο νέος υπουργός Οικονομικών φέρεται να καθιερώνει "λελογισμένες φοροελαφρύνσεις" για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 1.000 εργαζόμενους. Στόχος του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με το Spiegel, θα είναι κυρίως η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.
Επιπλέον στις προτεραιότητες του Όλαφ Σολτς περιλαμβάνεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν απόσβεση των πάγιων στοιχείων τους. Τα νέα μέτρα θεωρούνται εν μέρει απάντηση στις δραστικές φοροαπαλλαγές που δρομολογεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως δεν πρόκειται να μειώσει τον εταιρικό φόρο στη Γερμανία σαν απάντηση στις πολιτικές Τράμπ.
Στην Ελλάδα τι οικονομική πολιτική έχουμε; Πλεονάσματα με συρρίκνωση του αριθμού και μεγέθους των εγχώριων επιχειρήσεων .
Η μείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος από το 2020 αλλά και εξισορροπητικές παρεμβάσεις από το ίδιο έτος εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα με μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στην εισφορά αλληλεγγύης και στη φορολογία των επιχειρήσεων είναι το περιεχόμενο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1. 2020 το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος κυμαίνεται από 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων του φορολογούμενων ωστόσο το κατώτατο όριο διαμορφώνεται τελικά στα 6.250 ευρώ με την προβλεπόμενη μείωση του πρώτου συντελεστή την κλίμακα φορολογίας από το 22% στο 20% εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ειδικότερα η μείωση του φόρου με βάση την οποία προκύπτει το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος διαμορφώνεται ως εξής:
- Στα 1.250 ευρώ από 1.900 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
- Στα 1.300 ευρώ από 1.950 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με ένα προστατευόμενο τέκνο.
- Στα 1.350 ευρώ από 2.000 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με δύο προστατευόμενα τέκνα
- Στα 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ σήμερα για φορολογούμενους με 3 τέκνα και άνω.
Υπάρχουν και οι επαγγελματίες που είναι παιδιά κατώτερου θεού χωρίς αφορολόγητο χωρίς προστασία και με επιβολή τέλους επιτηδεύματος όσο ο φόρος που πληρώνει ένας μισθωτός σε ετήσια βάση με παρακράτηση και ποσού εκκαθάρισης που καταβάλλει άμεσα.
Η λεγόμενη ανάπτυξη αποτελεί στην Ελλάδα θεωρητικό μέγεθος και αφορά περισσότερο το κεφάλαιο που κάνει τοποθετήσεις σε παραδιδόμενα τεμάχια των υποδομών της χώρας είτε τομείς όπου υπάρχει ζήτηση και έχουμε άμεση κερδοφορία επενδυτικών σχημάτων.
Είναι σύνηθες στις αποικίες να χαίρονται όταν συναντώνται επόπτες και εποπτευόμενοι διότι υπηρετούν τον ίδιο σκοπό και οι δύο της αέναης εποπτείας και της διαιώνισης αυτής της σχέσης. Αυτό συμβαίνει και όταν έρχεται στη χώρα κλιμάκιο του ΟΟ ΣΑ εκτός από αυτά της σκληρής εποπτείας. Όσο για τη καθαρή έξοδο από τα μνημόνια είναι ξεκάθαρες οι δεσμεύσεις και οι στόχοι που κρατάνε τη χώρα σε επαφή με τους δανειστές.
Η συλλογή των φόρων ανεξάρτητα από το κόστος για τη κοινωνία αποτελεί την πολιτική της οικονομικής ηγεσίας της χώρας και επιχαίρει που με δίκαιο η άδικο τρόπο επιτυγχάνει ονομαστικούς στόχους. Η μετανάστευση μεγάλου μέρους του παραγωγικού και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας δεν απασχολεί τη πολιτική ηγεσία των κομμάτων που σε μεγάλο βαθμό οι μεν τη δημιούργησαν οι δε την βλέπουν σαν τρόπο αποφυγής εκρηκτικών καταστάσεων που θα δημιουργούσε αν δεν υπήρχε.
Στη χώρα μας έχει απόλυτη εφαρμογή το ρητό
Η τέχνη του πολέμου είναι η τέχνη να εξοντώνεις ανθρώπους, η τέχνη της πολιτικής είναι να τους εξαπατάς. Jean d’ Alembert, 1717-1783, Γάλλος φυσικός & φιλόσοφος
Στην Ελλάδα τα πετυχαίνουν και τα δύο σε καιρό ειρήνης οι πολιτικοί δημιούργησαν συνθήκες οικονομικής εξόντωσης που οδηγεί τους πολίτες στη μετανάστευση.
Μέχρι τώρα υπήρχε η φράση τώρα έχουμε και την απόλυτη επιβεβαίωση της στην Ελλάδα των μνημονίων.
Θαυμάστε τους λοιπόν πως ενώ το χρέος παραμένει στο 180% επί του ΑΕΠ παριστάνουν τους ευτυχείς για το ότι μειώθηκε 0,5% η ανεργία …..
*Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου