Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Θεσσαλονίκη, η επόμενη Αμμόχωστος;

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη



Προ λίγων ημερών ο κ. Μητσοτάκης είπε στον ΟΗΕ:

"οι πρόσφατες τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων* υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπαγορεύουν την επιστροφή όλων των νόμιμων κατοίκων στα Βαρώσια υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών".

Σχόλιο:
Δλδ:  Η Αμμόχωστος διεθνής πόλη υπό τον ΟΗΕ.
Να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι, κυρίως Ελληνοκύπριοι ξενοδόχοι, να ζωντανέψουν, συντηρήσουν και κάνουν λειτουργική την πόλη, ώστε να μπορεί να δεχθεί εποίκους, αν και όταν χρειαστεί κυρίως από το Ισραήλ, σε περίπτωση ΠΡΒΧ επιθέσεως ή όποιας άλλης δυσμενούς εξελίξεως.
Αυτή είναι η αποστολή και χρήση της Αμμοχώστου.
Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση γιατί επιμένουν να μένει πόλη φάντασμα και δεν επιτρέπεται ο εποικισμός της από τους Τούρκους.

Ιστορικό προηγούμενο:
Όταν οι σταυροφόροι εκδιώχθηκαν από την Ιερουσαλήμ εγκατασταθήκαν στην Αμμόχωστο. Τα ιπποτικά τάγματα της Αμμοχώστου ονομαζόταν Τάγματα της Ιερουσαλήμ, και ο αρχηγός τους στεφόταν βασιλεύς της Ιερουσαλήμ.

Δεύτερη διεθνή πόλη που εποφθαλμιά το Ισραήλ είναι η Θεσσαλονίκη. Επονομαζόμενη "Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων". Η συμφωνία των Πρεσπών σχετίζεται και αποβλέπει σε αυτό.
Ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ φέτος, μας την ονόμασε επίμονα και κατ' επανάληψη "πρωτεύουσα των Βαλκανίων". Ο αστοιχείωτος, που δεν ήξερε το Ίλιντεν.
Η Θεσσαλονίκη πάντα διαχρονικά και επίμονα ονομαζόταν "Συμβασιλεύουσσα" και "Συμπρωτεύουσα" λέξεις που δηλώνουν αλληλεξάρτηση και δεσμό με το Κέντρο.
Ακόμη πάντα κρατιόταν υποβαθμισμένο το λιμάνι της, που είναι η κεντρική πύλη των Κεντρικών Κρατών της Ευρώπης, ώστε να μην αποτελεί σημείο έλξης και ορέξεων.
Η Θεσσαλονίκη είναι η αρχή σημαντικών αξόνων συγκοινωνιών, εμπορίου και αγωγών, σημασίας ανάλογης θαλασσίων στενών. Είναι η φυσική συνέχεια του Σουέζ προς Κ. Ευρώπη. Και ακόμη ήμαστε στην αρχή.

Η έννοια των διεθνών πόλεων μη μας φαίνεται περίεργη. Μερικά παραδείγματα, κοντά μας.
- Η Κων/πολη με το πέρας του Α'ΠΠ έγινε διεθνής πόλη, υπό Βρετανική, Γαλλική και Ιταλική κατοχή μέχρι το 1923. Αρχικά μετείχαν και Ελληνικά τμήματα και το "Αβέρωφ" ναυλοχούσε έξω από τη Πόλη. Ένα Εθνικό όνειρο.
Τότε η Τουρκία αναγκάστηκε να μεταφέρει την πρωτεύουσά της στην Άγκυρα.
- Το 1947 ο ΟΗΕ ανέλαβε τον έλεγχο της Παλαιστίνης, και με απόφαση του διαίρεσε την Παλαιστίνη σε ένα ισραηλινό και ένα αραβικό κράτος. Την Ιερουσαλήμ την μετέτρεψε σε διεθνή πόλη και η Ιερουσαλήμ, καθώς και η δυτική όχθη του Ιορδάνη, είναι υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας μέχρι σήμερα.
Η Ιερουσαλήμ δεν έγινε πρωτεύουσα ούτε του Ισραήλ, ούτε των Παλαιστινίων.
-Το Βερολίνο ήταν διεθνής πόλη, υπό την κυριαρχία των 4 μεγάλων δυνάμεων, μέχρι την πτώση του "τοίχους". Τα δε προβλεπόμενα μέτρα ήταν άκρως ταπεινωτικά για τους Γερμανούς. Αυτό ίσχυε και για το δυτικό Βερολίνο. Για παράδειγμα, η αεροπορική πρόσβαση στο Δυτικό Βερολίνο γινόταν μόνο από Αμερικανικές, Γαλλικές και Βρετανικές αερογραμμές.
Η Γερμανία αναγκάστηκε να αλλάξει πρωτεύουσα. Από το 1949 μέχρι το 1991 πρωτεύουσα ήταν η Βόννη. Το 1991 πρωτεύουσα γίνεται ξανά το Βερολίνο, ενώ η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην Βόννη έως το 1999.

Που να καταλάβει ο Σόιμπλε τι του λέγαμε εμείς για Εθνική κυριαρχία. Αυτός έζησε σε ένα πανίσχυρο κράτος με στραπατσαρισμένη Εθνική κυριαρχία.

Ας είμαστε υποψιασμένοι και να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.












Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

* Βαρώσια και Φαμαγκούστα.
- Φαμαγκούστα, είναι η φράγκικη ονομασία της Αμμοχώστου.

- Βαρώσια, είναι η τουρκική ονομασία της Αμμοχώστου, από την  λέξη varoş, με προέλευση από Βαλκανικές γλώσσες και σημαίνει «πόλη», «κέντρο», «δήμος», «προάστιο», «περιφέρεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου