Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

"Επίθεση στο Πουθενά"

 Άρθρο γνώμης



Οι περί τα ιστορικά και στρατιωτικά ασχολούμενοι συχνά χρησιμοποιούν τον όρο "Επίθεση στο Κενό".

Τώρα μάλλον εισάγεται ένα νέο είδος επιχειρήσεων  η "Επίθεση στο Πουθενά".

Αφορμή παίρνω από το γεγονός ότι σήμερα (12/9/24), το ISW (Institute for the Study of War), για πρώτη φορά, δείχνει τόση μεγάλη μεταβολή στη διάταξη των δυνάμεων στο Κουρσκ, μετά από κατοχή ενός μηνός.
Η προχώρηση των Ρώσων αντιστοιχεί συνολικά, στο 1/4 του κατεχομένου εδάφους (ίσως κάποια σημεία να είναι καθυστερημένη απεικόνιση ενεργειών που είχαν περιγραφεί τις προηγούμενες ημέρες. Μια καθυστέρηση 1-2 ημερών παρατηρείται συχνά). Πάντως το αποτέλεσμα είναι σημαντικό, αλλά και πάλι μικρό. Η εξάλειψή του θα χρειαστεί ικανό χρόνο.

Να μην παραβλέπουμε ακόμα ότι οι Ουκρανοί την 9 Σεπ (φαίνεται στον αριστερά χάρτη της 10ης Σεπ) έκαναν μια στενή προχώρηση βάθους περίπου 3 χλμ στα βόρεια στην περιοχή Vetreno, στα ανατολικά της Korenovo, την οποία οι Ρώσοι αναχαίτισαν μεν, αλλά δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν. Επομένως οι Ουκρανοί διατηρούν την επιθετική τους ορμή. Φυσικά μειωμένη.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η επιχείρηση στο Κούρσκ δεν ήταν μια αμελητέα προσπάθεια.
Η επιχείρηση αυτή θα κρατήσει σε βάθος χρόνου.

Ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Διπλωματικά-στρατηγικά και τακτικά.
Όμως ήταν κάτι άλλο από αυτό που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε.

Α. Διπλωματικά-στρατηγικά
1. Η επιχείρηση αυτή διώχνει στο μακρινό μέλλον την λήξη του πολέμου, την διαπραγμάτευση, την παράδοση της Ουκρανίας.
Η όποια συνθηκολόγηση θα ήταν και το τέλος (και μάλλον και το φυσικό) του Ζελένσκι. Το Κούρσκ δίνει μακροζωία στον Ζελένσκι και στον πόλεμο.
2. Δεν υπάρχει περίπτωση η Ρωσία να καθίσει σε τραπέζι διαπραγματεύσεων ενώ θα κατέχεται ρωσικό έδαφος. 
3. Φυσικά η Ρωσία δεν θα πάει σε διαπραγματεύσεις αν δεν εξασφαλίσει πολεμικά (και μάλλον μόνο αυτό εμπιστεύεται) ή διπλωματικά:
- Την κατοχή του διαδρόμου της Οδησσού μέχρι και την Υπερδνειστερία. (Το Μικολάιβ με το μεγάλο και σημαντικό λιμάνι του, που βρίσκεται σε μία μεγάλη υδάτινη εσοχή, θα είναι η μόνη διέξοδος προς την θάλασσα, της όποιας μελλοντικής Ουκρανίας.)
- Το Χάρκοβο.
- Μια φυσική ασφαλή γραμμή συνόρων με την Ουκρανία. Σαν τέτοια γραμμή φαντάζει σε όλους, ο Δνείπερος ποταμός, αλλά πολύ πιθανόν να μην φτάσει μέχρι εκεί.
- Την αλλαγή του Ζελένσκι, με εγκατάσταση φιλορωσικής κυβέρνησης, που θα είναι απόλυτο πειθήνιο όργανο της Ρωσίας (προτεκτοράτο), που δεν θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ (Buffer zone) και θα κατέχει το 1/3 της Ουκρανίας. Το υπόλοιπο 1/3 θα το διαχειριστεί η Δύση με την Πολωνία κλπ.
5. Το σχέδιο ενεργείας (εφαρμοσμένο) της πρώτης Φάσης της επιχείρησης των Ρώσων είναι ξεκάθαρο (2η Φώτο). Δεν χρειάζεται μαντεψιές. "Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων" . Η κατάληψη του Κίεβου ήταν για την αλλαγή της κυβερνήσεως.
Τέλος η επιχείρηση του Κούρσκ κατά κοινή αντίληψη, έχει "οδηγηθεί", κάτι περισσότερο από το  "σχεδιαστεί", από τους Εγγλέζους.
Όταν ακούτε ανάμειξη Εγγλέζων, διπλωματικά και στρατιωτικά, να είμαστε "προσεκτικοί". Αφέλειες, προχειρότητες, λύσεις εκ των ενόντων και απλοποιήσεις δεν χωρούν.




Β. Τακτικά.
1. Σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, που όλα ελέγχονται ηλεκτρονικά, μπόρεσε και έγινε μια συγκέντρωση δυνάμεων που δεν έγινε αντιληπτή. 
Η δικαιολογία των δασών είναι παντελώς αβάσιμη και αστεία. 
Ας αναζητήσουμε τους τρόπους αποκρύψεως (παραλλαγής). Τα ίδια αποτελέσματα ατρωσίας είχαν πετύχει και οι Γιουγκοσλάβοι στον πόλεμο το 1999, με απλές μεθόδους. Τότε κάποιος το έψαξε.., αλλά...!
2. Η επιχείρηση στο Κούρσκ δεν είναι κλασική επίθεση.
Εκ των πληροφοριών φαίνεται ότι είναι ειδικού τύπου "καταδρομικές" ενέργειες, με ένα εξωτερικό περίβλημα τακτικού πολέμου, ένας άλλος συνδυασμένος "ανταρτοπόλεμος", τόσο στην αρχική του εκδήλωση, όσο και στην διεξαγωγή του έως τώρα.
Παρακολουθώντας την διεξαγωγή, τα ίδια τμήματα εκδηλώνουν επιθετικές ενέργειες σε διαφορετικές περιοχές που απέχουν αρκετά χιλιόμετρα, της τάξεως των 10 χλμ και περισσοτέρων.
Μαζική χρήση πυρών υποστηρίξεως εκατέρωθεν, δεν αναφέρονται στις αναφορές
Τέτοιες επιχειρήσεις χρειάζεται να μελετηθούν από εμάς.

Τελικό Συμπέρασμα, η "Επίθεση στο Πουθενά".
1. Το Κούρσκ είναι μια "επίθεση στο πουθενά". Οι Ουκρανοί εκεί μπορούσαν... και εκεί πήγαν.
Να όμως που μια επίθεση στο πουθενά μπορεί να επηρεάσει ή και να κλονίσει τους πληρέστερους Σχεδιασμούς ενός τέλειου Επιτελείου μιας Υπερδύναμης.

2. Αλλά και η επίθεση της Ρωσίας προς το Pokrovsk δεν ήταν η Κυρία Προσπάθειά τους. Καμία σχέση.
Οι Ρώσοι έχουν Κυρία Προσπάθεια τον άξονα Χερσώνα - Οδησσό - Υπερδνειστερία και Δευτερεύουσα προς Χάρκοβο.
Οι Ρώσοι δεν μπορούν να πάνε προς τα εκεί, και πάνε όπου μπορούνε: "Επίθεση στο Πουθενά".
Δοκιμάζουν παντού και πάνε εκεί που μπορούν και νικάνε.. Για να γράφουν οι ειδήσεις.

Το Pokrovsk δεν οδηγεί πουθενά.
Για να φτάσουν οι Ρώσοι εκεί, δηλαδή για μια απόσταση 35 χλμ. κάνανε τουλάχιστον 6 μήνες.
Ακόμα, εδώ και ένα μήνα, είναι καθηλωμένοι στα 4 χλμ από τα προάστια του. Αφήνουμε τα προβλήματα για τον αγώνα εντός πόλεως, που θα ακολουθήσουν.

Και μετά για το Ντνίπρο, έχουν να διανύσουν μια 5πλάσια απόσταση.

Τώρα αυτά περί Νικελίου είναι τραγελαφικά. Σε έναν αγώνα κατισχύσεως και παντελούς παραδόσεως, τα νικέλια δεν τα εξετάζει κανένας. Δεν ρίχνεις ούτε σφαίρα για αυτά. Αυτά τα παίρνεις με τα εδάφη στις διαπραγματεύσεις. 

Μετά βρήκαμε τον κρίσιμο "Κόμβο Επιμελητείας". Μα μιλάμε για αστειότητες. Από την στιγμή που η περιοχή αυτή μπήκε στο βεληνεκές του μέσου πυροβολικού, οι περιοχές Διοικητικής Μερίμνης έχουν ήδη απομακρυνθεί προ πολλού χρόνου και τα δίκτυα ανεφοδιασμού έχουν αντικατασταθεί πλήρως.

3. Έχουμε ένα νέο είδος πολέμου προς μελέτη η "Επίθεση στο Πουθενά".
Κύριος ΑΝΣΚ η καταστροφή του εχθρού. (Αρχέγονη επιδίωξη του Πολέμου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου