Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Κύρια σημεία του Πολέμου στην Ουκρανία

 Άρθρο Γνώμης του ε.α.




1. Η Ρωσίας είναι σημαντικός διεθνής ενεργειακός παράγοντας, και αυτό επηρεάζει σημαντικά ιδίως την Ευρώπη.

2. Η ενέργεια είναι σημαντική οικονομική παράμετρος της Ρωσίας.

3. Η προσπάθεια της Αμερικής να πλήξει το εμπόριο ενέργειας της Ρωσίας και να επιφέρει ένα σημαντικότατο οικονομικό πλήγμα στην Ρωσία, απέτυχε. Η Ρωσία είχε λύσεις εκτροπής της διαθέσεως των ενεργειακών αποθεμάτων της σε άλλες αγορές.

4. Οι περιορισμοί της Δύσης στις αγορές ενέργειας, είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών της ενέργειας, με άμεση συνέπεια την αύξηση των εσόδων της Ρωσίας και αύξηση της οικονομικής της ευρωστίας.

5. Η Ρωσία διαθέτοντας τους αναγκαίους πόρους (χρήμα, προσωπικό, μέσα, και κυρίως βούληση) μπόρεσε να εντατικοποιήσει την πολεμική της βιομηχανία, στο μάξιμουμ, ώστε αυτή να λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο, ώστε τελικά να μην λείψει τίποτα από τις μάχιμες μονάδες.

Ομοίως δραστηριοποίησε, ενεργοποίησε και εκμεταλλεύτηκε επιτυχώς και τις πολεμικές βιομηχανίες των προσκειμένων κρατών.

Η Δύση δεν μπόρεσε, ηθελημένα ή αθέλητα, να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας, σε πολεμικό υλικό.

Σαν πιθανά αίτια θα μπορούσαν να εκτιμηθούν η έλλειψη βούλησης της Δύσης, ή/και η απροθυμία των επενδυτών της δυτικής πολεμικής βιομηχανίας. Ίσως και η επιλογή της Δύσης, η αποτυχία να φανεί σαν έλλειψη οπλικών συστημάτων και όχι σαν αδυναμία των οπλικών συστημάτων.

6. Επιβεβαιώθηκε η πολεμική παράδοση του Ρωσικού Πυροβολικού, και η βαθιά μελέτη, εμπειρία και επιδεξιότητα των Ρώσων στον Αμυντικό Αγώνα. Δεν κάνανε κάτι τελείως άγνωστο, αλλά το κάνανε καλά.

7. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των ρωσικών οπλικών συστημάτων πρέπει να επαναξιολογηθούν από τους Δυτικούς.

8. Ο ρωσικός πυραυλικός εξοπλισμός και τα ηλεκτρονικά αντίμετρα είναι τομείς για πολύ μελέτη από την Δύση.

9. Προέκυψαν μεγάλες τακτικές καινοτομίες:

- Η αεροπορία έχασε την πρωτοκαθεδρία της, στο πεδίο της μάχης. Η ρωσική αεροπορία ήταν ανύπαρκτη. Το ίδιο και η Ουκρανική. Το έργο της αεροπορίας το ανέλαβαν οι πύραυλοι, το πυροβολικό και τα Drones.

- Τα άρματα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα τόσο οπλικά πλούσιο τακτικό περιβάλλον. Όταν το Ε/Π το προσβάλλει από τα 8 χλμ. το άρμα δεν έχει προοπτική. Στα 8 χλμ το άρμα δεν έχει μπει ακόμα στο πεδίο της μάχης, το προσωπικό του ακόμα δεν βλέπει εχθρό.

- Τα επιθετικά Ε/Π αναλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι του αντιαρματικού αγώνα (ίσως σε ένα νησιωτικό περιβάλλον και κατά των Αποβατικών πλοιαρίων).

- Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, αλλάζουν το επίπεδο στην αντιπυραυλική αναχαίτιση.

- Τα Drones στον αέρα, αλλά και στην θάλασσα, αλλά και γιατί όχι και στην στεριά θα έχουν σοβαρό κομμάτι στις επιχειρήσεις. Τα βιντεοπαιχνίδια μήπως θα δίνουν τους αυριανούς μαχητές.

10. Είναι περίεργο ότι η Ρωσία δεν είχε αναπτύξει αξιόλογη τεχνολογία και βιομηχανία στα Drones. Κατέφυγε στην χρησιμοποίηση Ιρανικών Drones.

Αντιθέτως πρέπει να ανέπτυξε κάποιες επιτυχείς antidrones ικανότητες.

Οι antidrones τεχνολογίες, θα γνωρίσουν άμεσα μεγάλη ανάπτυξη τόσο στην επιστήμη, όσο και στην πολεμική βιομηχανία. Να ένα «Πεδίον δόξης λαμπρό». Τομέας που ταιριάζει και για μικρά κράτη.

11. Οι ρωσικές μονάδες είναι συγκροτημένες για αυτόνομη δράση, με βάση το Τάγμα. Κάτι σαν «τακτικά συγκροτήματα». Έτσι αποφεύγονται οι δουλείες των πολύπλοκων συντονισμών.

Αυτό έχει το πλεονέκτημα οι προϊστάμενοι Σχηματισμοί να μπορούν εύκολα να εκτελούν παραλλήλως Επιθετικές και Αμυντικές επιχειρήσεις, σε τακτικό ή σε στρατηγικό επίπεδο.

Αντιθέτως η επίθεση των Ρώσων στο Κουπιάνσκ, που νομίζω δεν έχει κάποιο αξιόλογο στρατηγικό ΑΝΣΚ (όπως πχ θα είχε μια ενέργεια προς την Οδησσό), είχε όμως τελικά, σημαντική αρνητική κυρίως ψυχολογική επίδραση στους Ουκρανούς, τους «αποπροσανατόλισε» από την κύρια τους αποστολή, και εν κατακλείδι μάλλον τους αποδιοργάνωσε την αντεπίθεσή τους.

12. Τέλος η χρησιμοποίηση μισθοφορικών μονάδων είχε πολλαπλές επιπτώσεις, όπως:

- χρησιμοποιήθηκε προσωπικό εμπειροπόλεμο, υψηλής εκπαιδεύσεως και αποδόσεως, που γνώριζε καλά την χρήση των μέσων και των τακτικών.

- ήταν προσωπικό επαγγελματιών, που οι απώλειές τους, ήταν μέσα στο επαγγελματικό τους ρίσκο και δεν είχε τον ίδιο κοινωνικό αντίκτυπο.

- ακόμα, όσο αποκρουστικό και αν ακούγεται, ήταν προσωπικό κάποιας ηλικίας ίσως και από άλλες χώρες, ακόμα και τυχοδιώκτες, ή και άτομα «κοινωνικά απαξιωμένα». Έτσι ο πόλεμος αυτός απώλεσε την αρνητική χροιά της  καταστροφής της νιότης του κράτους.

13. Δυνάμεις Αλεξιπτωτιστών και Πεζοναυτών, και από τους δύο αντιμαχομένους,  χρησιμοποιήθηκαν και σε αποστολές Αμύνης. Κάποιες φορές δόθηκαν και αποστολές που προσιδιάζουν στον «χαρακτήρα» τους, με δράσεις τολμηρές, αυτόνομες και με στοιχεία πρωτοβουλίας των μικρών ηγητόρων.

14. Στους χάρτες του ISW (Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου) σημειώνονται πολλές και σε κάποιες περιπτώσεις ευρείες περιοχές, όπου υπάρχουν «Παρτιζάνοι» Ουκρανοί. Εν τούτοις δεν βρίσκει κάποιος ανάλογες αναφορές στα άρθρα τους ή αλλού, όταν μάλιστα υπάρχουν εκτενείς αναφορές για δύο νεκρούς από πύραυλο ή την καταστροφή ενός άρματος.

15. Η Ρωσία μπόρεσε να διατηρήσει την ομαλότητα της καθημερινότητας της ζωής στο εσωτερικό της, σχεδόν ανεπηρέαστη από τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου