Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Η γεωπολιτική της Νίκης. Κύριοι, σεβόμαστε τους εαυτούς μας;

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη

Στο διαδίκτυο διάβασα ένα άρθρο του Κων. Χολέβα, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Καποδίστρια, την 27η Σεπτεμβρίου 1831. 

Το παραθέτω σε παραπομπή στο τέλος του κειμένου.

Ο τίτλος του άρθρου προκλητικός: «Ιωάννης Καποδίστριας. Η γεωπολιτική της Νίκης». 

Άρθρο σύντομο, γλαφυρό, αποφεύγοντας τις αχανείς και βαθυστόχαστες έννοιες και αναλύσεις.

Και όμως μέσα από την προσπάθεια σύνοψης της προσωπικότητος αυτού του τεραστίου ΄Ελληνος Κυβερνήτου, ο αρθρογράφος σηματοδότησε τι είναι ουσιαστικό και σημαντικό.

Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, έχω διαβάσει πολύ και πολλά. 

Είναι μια εντυπωσιακή, χαρισματική μορφή, Χαρακτήρος, Διπλωμάτου, Εμπνευσμένου Ηγέτου, Αποτελεσματικού Κυβερνήτου, Έλληνος.

Όταν θέλεις να αναφερθείς σε αυτόν χάνεσαι σε τόσα πολλά που χάνεις τα πάντα.

Το άρθρο όμως αυτό συνοπτικό και πυκνό.

Σημείωσα αυτά που μου έκαναν εντύπωση και μου προκάλεσαν τις παρακάτω σκέψεις:

1. «Σε 3,5 χρόνια έστησε Κράτος». Εμείς οι «επίγονοι», επί 200 χρόνια δηλώνουμε ότι αναγεννάμε και ανασυστήσουμε το κράτος, αλλά τελικά συνέχεια χαντακώνουμε όλο και περισσότερο αυτή την έρμη Χώρα.

2. «Ίδρυσε κράτος». Επισήμανση. Κράτος ίδρυσε. Όχι εθνογένεση, όπως τάχα τους ξεφεύγει κάποιων αστοιχείωτων. Η επανάσταση του ΄21 ήταν Εθνεγερσία. Το Έθνος υπήρχε και ηγέρθη. Έθνος 5.000 ετών. Κράτος δεν είχε.

3. «Ίδρυσε κράτος εκ του μηδενός, δημιούργησε στρατό, οριστικοποίησε τα σύνορα, ίδρυσε σχολεία και δικαστήρια». Τα τέσσαρα αυτά σημεία νομίζω ότι είναι συμπερασματική σκέψη, μετά από βαθειά μελέτη του γράφοντος.

Και όμως έτσι Ιδρύεται, Ορίζεται και Υφίσταται ένα Κράτος. Με Στρατό, Σύνορα, Παιδεία και Δικαιοσύνη.

Αυτά είναι τα κρίσιμα δομικά συστατικά του Κράτους.  Όταν θέλεις Κράτος και όχι κομματοκρατία. 

Δεν αναφέρεται ούτε στην υγεία, αυτό το πολυτιμότατο αγαθό, ούτε στην οικονομία. Αυτά είναι σημαντικά, αλλά παρεπόμενα του κράτους.

Για το Κράτος, χρειάζεσαι Σύνορα σεβαστά από όλους, Στρατό για να διασφαλίζει τα σύνορα και την εξωτερική πολιτική. Και παράλληλα θέλεις Παιδεία και Δικαιοσύνη για εμπέδωση της εσωτερικής ευταξίας του Κράτους.

Τι άραγε από αυτά έχουμε εμείς σήμερα;; Τι άραγε έχουμε σε αποδεκτό βαθμό;;

4. «Ο Καποδίστριας ήταν οπαδός της πολυδιάστατης διπλωματίας και απέρριπτε τη μονοδιάστατη σύνδεση του κράτους με μία μόνο Δύναμη. 

Αν και διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, απέρριψε την πρόταση κάποιων αγωνιστών να υπογράψει η Ελλάς την Πράξη Υποταγής στη Ρωσία».

 Άλλοι ζητούσαν την μονομερή υποταγή στην Αγγλία. Είναι γνωστό ότι τα τρία κόμματα, που δημιουργήθηκαν, τα επίσημα ονόματα τους ήταν: «Αγγλικό», «Γαλλικό» και «Ρωσικό». 

Σήμερα όλα είναι «Αμερικανο-γερμανικά», ίσως μέχρι και το υποτιθέμενο «Ρωσικό» κόμμα.

Δεν έχει σημασία τι δηλώνεις. Σημασία έχει από πού μισθοδοτείσαι, από πού παίρνεις εντολές και σε ποιόν αποδίδεις λογαριασμό..

5. «Ο Καποδίστριας πίστευε στην αμυντική προετοιμασία ως υπομόχλιο της εξωτερικής πολιτικής.

Αν δεν δείξεις στους ξένους ότι είσαι πρόθυμος να αγωνισθείς για τα εθνικά συμφέροντά σου κανείς δεν σε υπολογίζει».

Πόσο σημερινά διδακτικός είναι άραγε;; Άποψη του Καποδίστρια, με την εμπειρία του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας. Ποιος άλλος και πως αλλιώς θέλεις να σου το πει, για να το καταλάβεις.

6. «Ο Καποδίστριας πίστευε στην εδραίωση ενωτικού κλίματος και στη εσωτερική συμφιλίωση. Στο Πανελλήνιον, συμβουλευτικό σώμα με 27 μέλη, διόρισε πρόσωπα από όλες τις πολιτικές ομάδες, ακόμη και αντιπάλους του».

Δηλαδή ένα «Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής». Με 27 άτομα. Και εμείς στα χρόνια μας, πόσο δύσκολο το έχουμε να συγκαλέσουμε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Γιατί να μην υπάρχει ένα μόνιμο Εθνικό όργανο.

7. «Ο Καποδίστριας πίστευε στην αναγεννητική δύναμη της Παιδείας. Μία Παιδεία που καλλιεργεί την εθνική αυτογνωσία είναι απαραίτητο στήριγμα της διπλωματίας και της άμυνας».

Είναι καλύτερα να μείνει ασχολίαστο. Είναι καλύτερο απλώς να το ξαναδιαβάσουμε.

8. Έγραψε: «Οι Έλληνες μανθάνοντες να σέβωνται αυτοί εαυτούς, θέλουσιν επιτύχει και το σέβας των άλλων»!

Λοιπόν η σύνοψη όλων των παραπάνω είναι το ερώτημα. Ερώτημα Άμεσο, επιτακτικό και απειλητικό:

«Κύριοι, σεβόμαστε τους εαυτούς μας»;;


Παραπομπές:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου