Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Τσακίστε το προφίλ του αυταρχικού Ηγέτη.


Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη



Κάποιες απλές έως απλοϊκές σκέψεις.
Κάποιοι θα πουν ότι αυτά δεν πρέπει να γράφονται σε δημόσια ανάρτηση, αλλά να προτείνονται στα εντεταλμένα όργανα.
Η κοινοποίηση, όταν δεν επικαλείται υπηρεσιακή πηγή και πληροφόρηση, έχει και αυτή την θετική λειτουργία της.
Αυθάδεις και αυταρχικοί ηγέτες
Ένα φαινόμενο που συναντάται συχνά σε σύνολα με διοικήσεις, είναι οι αυθάδεις και αυταρχικοί ηγέτες.
Αυτοί έχουν ένα συγκεκριμένο προφίλ. Συνήθως είναι άτομα χαμηλών προσόντων και προσδοκιών, μικρής νοημοσύνης και εξ αυτού παράτολμα. Στα χέρια επιτήδειων επιτελών αποτελούν εξαίρετα εκτελεστικά όργανα. Οι δομημένες και οργανωμένες θεωρίες των επιτελών, τους εντυπωσιάζουν, τους θαμπώνουν και τους θεριεύουν. Τελικά όμως είναι θρασύδειλα και ψυχικά ευάλωτα άτομα. Το ευαίσθητο σημείο τους είναι ότι φοβούνται πολύ να μη τρωθεί το αυταρχικό κύρος που έκτισαν.
Ο Ερντογάν είναι μια κλασική τέτοια περίπτωση. Οι συμβολισμοί και το κόστος είναι ευαίσθητα σημεία του χαρακτήρα, της δομής και της ψυχοσύνθεσή ς του.

Μια απλή πρόταση.
Στην προοπτική μιας θερμής εμπλοκής, όχι κατ’ ανάγκη γενικού πολέμου, είναι αυτονόητο ότι προτεραιότητα έχουν οι Στρατηγικοί στόχοι κυρίως αεροναυτικής επικρατήσεως και κυριαρχίας.
Παραλλήλως με αυτά πρέπει να προβλεφθούν, σε κάποιο καθορισμένο ποσοστό, και στόχοι «Υψηλού Συμβολισμού», όπως και στόχοι «Υψηλού Κόστους».
Η κοινοποίηση ή η «διαρροή» τέτοιων στόχων έχει και αποτρεπτική δυναμική.
Ακόμη προπαρασκευαστικές ενέργειες, με μορφή «επιθετικής επίδειξης», σε αυτούς ή σε άλλους ανάλογους ή παρεμφερείς στόχους, μπορεί να σχεδιαστεί, με μικρό κόστος, αλλά σημαντικά αποτρεπτικά αποτελέσματα.
Μόνο ο Φόβος, το Υψηλό κόστος και η Ψυχολογική ήττα, αποτρέπουν έναν παράφρονα.

Στόχοι «Υψηλού Συμβολισμού» και «Υψηλού Κόστους».
Τέτοιοι στόχοι θα μπορούσαν ενδεικτικά να είναι:
Όλα τα Τουρκικά Γεωτρύπανα. Να δηλωθεί ότι, εφ όσον κινηθούν στην περιοχή της Κρήτης, τότε όλα τα Τουρκικά Γεωτρύπανα, που ενεργούν παράνομα σε ξένες ΑΟΖ, αποτελούν στόχους. Η προσβολή είναι εφικτή και το κόστος του αποτελέσματος είναι τεράστιο.
Προπαρασκευαστικά, η ανάδυση ενός Ελληνικού υποβρυχίου σε απόσταση βολής από τα γεωτρύπανα στην ΑΟΖ της Κύπρου, είναι μία επιχείρηση «επίδειξης». Εξ άλλου το «Γλαύκος» και το «Νηρεύς» έχουν αφήσει μια μισοτελειωμένη δουλειά στην περιοχή, από το ΄74.
Τα Γεωτρύπανα είναι ένας στόχος «Υψηλού Συμβολισμού» και «Υψηλού Κόστους».
            Το Τουρκικό Αεροπλανοφόρο, που ναυπηγείται. Καίτοι δεν είναι στρατηγικός στόχος αυτή την στιγμή, είναι στόχος με τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά.
            Τα εργοστάσια κατασκευής Drown, εκτός από τα αεροδρόμιά τους, που είναι τακτικός στόχος.
            Ενδεχομένως και θέσεις εγκαταστάσεως S-400. Θα το ήθελαν πολύ Αμερικάνοι και Ισραηλινοί. Θα ενοχλούσε όμως την Ρωσία.
            Τα εργοστάσια κατασκευής λέμβων για μεταφορά λαθρομεταναστών, σαν γενικότερος συμβολισμός και αποτροπή.
            Ένας στόχος κοντά στην Κωνσταντινούπολη ή και την Σμύρνη, έχει τέτοια χαρακτηριστικά.
            Και τέλος προσβολή του Παλατιού του Σουλτάνου, στην Άγκυρα. Μια διπλωματική «επένδυση» είναι απαραίτητη, όπως ότι λανθασμένες συντεταγμένες έδιναν στόχο «επιτελείου του ISIS και κέντρο λαθρεμπορίου πετρελαίου», όπως έγινε με την Κινέζικη πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Οι προσβολές μπορεί να γίνουν εκτός από τις συνήθεις στρατιωτικές μορφές και με ανορθόδοξες ενέργειες, με ασύμμετρες μορφές, αλλά και με ενέργειες «άλλων ενδιαφερομένων» για ενέργειες κατά της Τουρκίας. «Πόλεμος δια των αντιπροσώπων», «proxy war» (Μορφή πολέμου που χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη και την Τουρκία με επιτυχία).
Αντιφρονούντες και φυλετικά αντικείμενοι στο εσωτερικό της Τουρκίας, μπορούν να ενεργοποιηθούν με αντιστασιακές ενέργειες, διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια.
Ακόμη πρέπει να προβληθεί η θαλασσία ισχύς της Ελλάδος.

Ναυτική και Θαλασσία ισχύς.
Σαν Ναυτική Ισχύς νοείτε μόνο η ισχύς του πολεμικού ναυτικού μας.
Ενώ Θαλασσία Ισχύς είναι όλο το θαλάσσιο δυναμικό του κράτους, όπως του εμπορικού στόλου, του αλιευτικού στόλου, των ιδιωτικών θαλασσίων δραστηριοτήτων, των επιβατικών πλοίων, τις υπάρχουσες υποδομές θαλασσίας δραστηριότητας (λιμάνια, νεώρια), και την ναυτική παράδοση και ενασχόληση του πληθυσμού.
Στην θαλασσία ισχύ η Ελλάδα είναι μια ανυπολόγιστη Υπερδύναμη.
Όλη αυτή η Ισχύς πρέπει να ενεργοποιηθεί συντονισμένα και κεντρικά στην προκειμένη επικείμενη περίπτωση.
Όλα αυτά τα μέσα πρέπει να παρενοχλούν και παρεμβάλλονται στην κίνηση των Τουρκικών πλοίων, από εμφανίσεως τους στα διεθνή ύδατα. Εμπορικά, καΐκια, επιβατικά, κρουαζιερόπλοια, γιότ, λιμενικό και ψαρόβαρκες. Να μην τους αφήνουν λεπτό και στιγμή χωρίς όχληση, πχ:
Ένα εμπορικό με δηλωμένο φορτίο «εκρηκτικά για το λατομείο της Καλύμνου», στην ρότα ενός γεωτρύπανου, είναι αποτρεπτικότερο από μια φρεγάτα.
Ένα καΐκι με τυχαία πορεία προς ένα πλοίο είναι ισχυρός προβληματισμός, σε μια θάλασσα με προϊστορία πυρπολικών. Σε μια ανάλογη περίπτωση, πέρυσι,  Ρωσικό πολεμικό άνοιξε πυρ από τα 2 χλμ, σε ένα καΐκι, που δεν άλλαζε πορεία.
Ένα σάπιο εμπορικό που δηλώνει βλάβη πηδαλίου και κάνει μια ανεξέλεγκτη κυκλική κίνηση στην ρότα ή/και στην περιοχή που θέλει να πάει και να εγκατασταθεί το γεωτρύπανο, έχει καλύτερο αποτέλεσμα από δύο αντιτορπιλικά.
Αν ρωτήσετε τους λιμενικούς και τους ψαράδες θα σας πουν άλλους 100 καλύτερους και αποτελεσματικότερους τρόπους. Τα τουρκικά πλοία πρέπει να νιώθουν την συνεχή ανάσα της Θαλασσίας Ελληνικής ισχύος. Θα χάσουν τον ύπνο τους, την αντοχή και την ψυχραιμία τους.
Και έχουμε παραλείψει πλήρως την αεροπορική παρουσία.
Δεν μπορεί ένα πλήρωμα να αντέξει μια τέτοια συνεχή πίεση.

Τα ΜΜΕ
Η επιτυχής προβολή των ενεργειών από τα ΜΜΕ είναι ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής αποτελέσματος. Προς το παρόν την αποκλειστικότητα και το πλεονέκτημα το έχουν οι Τούρκοι.

Επίλογος
Οι στόχοι «Υψηλού Συμβολισμού» θα κάμψουν το φρόνημα του Σουλτανίσκου και οι στόχοι «Υψηλού Κόστους» την θέληση των συμβούλων του.
Το κόστος και ο ψυχολογικός συμβολισμός είναι η ισχυρότερη αποτρεπτική ισχύς.
Είναι επιτακτική η διπλωματική ενεργοποίηση και των «άλλων» που έχουν ενδιαφέροντα και συμφέροντα κατά της Τουρκίας.
Να γίνει πλήρης ενεργοποίηση και αξιοποίηση της Θαλασσίας Ισχύος μας.

Και παρεμπιπτόντως. Να προσέχουμε, να έχουμε τον νου μας, μήπως εκτελούμε εμείς «Πόλεμο δια των αντιπροσώπων», «proxy war». Είναι πολλοί που θέλουν κάποιος να κτυπήσει την Τουρκία. Ας έχουμε τον νου μας, είναι πολλοί.

2 σχόλια:

  1. ωραια αναλυση ,συμφωνω ,βεβαια εκτιμηση μου ειναι οτι τοσο θρασυδειλος ο αλητης που αν δειξουμε σοβαροτητα και ισοδυναμο τετελεσμενο θα εβαζε την ουρα στα σκελια,Βαγγελη το προβλημα μας ειναι η 5η φαλαγγα,εδω σε θελω ,ποια ειναι αυτη ? κατα την γνωμη μου οι πασης φυσεως αριστεροι και διεθνιστες κλπ αυτοι ειναι η 5η φαλαγγα .τον καιρο της μικρσιατικης καταστροφης ο κεμαλ αγοραζε τον ριζοσπαστη και τον πετουσε στις ελληνικες θεσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Αντώνη,
      Όλως παραδόξως παρατηρείται μια εντυπωσιακή ενότητα και ένα αρραγές και ενιαίο μέτωπο.
      Οι κίνδυνοι εντός των τειχών υπάρχουν, όπως υπήρχαν πάντα.
      Ας επικεντρωθούμε στο θετικό, ας το διαφυλάξουμε και όπως γράφεις να δείξουμε σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και συνέπεια. Δεν νομίζουμε ότι είναι βολικά τα πράγματα και για τον σατραπίσκο.

      Διαγραφή