Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Όταν η Σαχάρα θα γίνει Μανχάταν (Μέρος ΙΙ)


Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη



Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στο «Κουρδιστάν» και την Μεσοποταμία.

Ας φύγουμε από την Μεσοποταμία και ας έρθουμε στην Μεσόγειο και ειδικότερα στα καθ΄ ημάς, ιστορικά αλλά και περίεργα.

Την εποχή που όλος ο κόσμος χρησιμοποιούσε λιγνίτη, τα δικά μας κοιτάσματα τα υποαξιοποιούσαμε. Όταν τα ενεργοποιήσαμε άρχισε η απαξίωση τους και οι απαγορεύσεις τους και τα πρόστιμα χρήσης τους. Πληρώνουμε, αγοράζουμε τα δικά μας…
Όταν η Υφήλιος θα περάσει αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια, τότε θα βγάλουμε τα πετρέλαιά μας απαξιωμένα…

Μέχρι το 2010 - 12 η Ελλάδα επίσημα επέμενε ότι δεν έχει κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Όλοι θυμόμαστε τις επίσημες τοποθετήσεις των κατά καιρούς πρωθυπουργών της. Και για θυμηθείτε, κρατούσανε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (την κύρια φυσική πύλη των ποικίλων αξόνων προς τη κεντρική Ευρώπη) υποβαθμισμένο. Και είχαμε μια ομαλή κοινωνική ζωή.

Τα τελευταία χρόνια προβλήθηκαν οι έρευνες για τα κοιτάσματα. Ήρθε και η Cosco και αναβάθμισε τα λιμάνια και τις οδεύσεις προς τη κεντρική Ευρώπη.
Και από τότε ήρθαν τα Μνημόνια, η γενική κακουχία. Και η πιθανότητα μιας συρράξεως έγινε επικειμένη.

Και μια λεπτομέρεια. Τώρα βρήκαμε τα κοιτάσματα; Όχι βέβαια,
1. Η πληροφορία για ύπαρξη πετρελαίων ήταν παλαιοτάτη.
2. Το 1939 επί πρωθυπουργίας Ι. Μεταξά, έγινε η 1η γεώτρηση στο Κατάκολο, στην περιοχή «Πηγάδι 1». Το 1940 στην γειτονική περιοχή «Λάνθι». Ακολούθησαν και άλλες. Το 1984 σταμάτησε κάθε ενέργεια.** Το 1994 ξανά ενδιαφερθήκαμε και σταμάτησε ξανά.
Τώρα ονομάζεται «οικόπεδο» και το βγάζουν για διεθνή εκμετάλλευση.
3. Την περίοδο της κατοχής οι γερμανοί είχαν προσδιορίσει 11 περιοχές με υδρογονάνθρακες.
4. Στην 7ετία του στρατιωτικού καθεστώτος (1967-74) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 98/ 8 Μαΐου 1973) η δημοπράτηση, περιοχών της Βορείου (Ανατολικής και Δυτικής) Πελοποννήσου, για εξόρυξη υδρογονανθράκων.
5. Από τον Ιούνιο του 1973 ξεκινάει η γεώτρηση στον Πρίνο. Όσο η εξόρυξη του πετρελαίου προάγεται, τόσο το καθεστώς κλυδωνίζεται. Και όταν το πετρέλαιο βγαίνει και είναι εκμεταλλεύσιμο το καθεστώς πέφτει.

Ήταν μια απλή παράθεση στοιχείων.

Μήπως ακόμη ένας «πάντα ταλαίπωρος ωραίος Λαός», σε «πάντα λάθος θεσπέσιο σημείο» και σε «πάντα λάθος ένδοξη εποχή»;

Μπορούμε να  ελπίζουμε και εμείς σε κάτι καλύτερο όταν η Σαχάρα θα γίνει Μανχάταν; Αλλά και όταν η ενέργεια θα «τηλεμεταφέρεται», χωρίς καλώδια… διότι αλλιώς όλοι οι αγωγοί, τα καλώδια, θα περνούν από εδώ.

Δηλαδή θα μπορούμε να ελπίζουμε μετά την δημιουργία του Κουρδιστάν….
Και όταν η Σαχάρα θα γίνει Μανχάταν…




**Εκτός από το 1939 και 1940, γεωτρήσεις και έρευνες έγιναν στην ευρύτερη περιοχή του Κατάκολου, το 1953-54 στο «Βούναργο», το 1954 στο «Πελόπιο», το 1979 στην «Μυρτιά», το 1981 στο «Δυτικό Κατάκολο», το 1982 στο "Δυτικό Κατάκολο 2, που έδωσε καλή ροή πετρελαίου. Το 1984 έγινε η τελευταία έρευνα, οπότε και διακόπηκαν οι εργασίες, έως το 2014 που παραχωρήθηκε στην Energean Oil & Gas. Οι τελευταίες έρευνες αναφέρουν ύπαρξη τριπλασίων ποσοτήτων πετρελαίου από τις αρχικώς υπολογισθείσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου