Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη
Αθήνα 10/01/2018
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι Πέρσες ζητούσαν γῆν καί ὕδωρ απ' τις πόλεις και τους λαούς που τους παραδίδονταν. Στο τέταρτο βιβλίο, ο Ηρόδοτος αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο γη και ύδωρ στην απάντηση του Βασιλιά Ιδαθύρσου των Σκυθών προς τον Βασιλιά Δαρείο. Στο πέμπτο βιβλίο, ο Δαρείος στέλνει αγγελιοφόρους που ζητούν γην και ύδωρ από τον Βασιλιά Αμύντα των Μακεδόνων. Και στο έκτο βιβλίο, στέλνει αγγελιοφόρους σε όλη την Ελλάδα που ζητούν γην και ύδωρ για τον Βασιλιά.
Η απαίτηση για γην και ύδωρ συμβόλιζε ότι αυτοί που παραδίδονταν στους Πέρσες παραιτούνταν από κάθε δικαίωμα πάνω στη γη τους και στα αγαθά της. Δίνοντας γην και ύδωρ αναγνώριζαν την περσική εξουσία πάνω σε όλα, ακόμα και οι ζωές τους άνηκαν στον Βασιλιά των Περσών. Μετά από αυτή την αναγνώριση, ακολουθούσαν διαπραγματεύσεις για τις υποχρεώσεις και τα προνόμια των υποτελών.
Όταν οι Πέρσες αγγελιαφόροι απαίτησαν από την Σπάρτη και την Αθήνα γη και ύδωρ, οι Σπαρτιάτες τους πέταξαν σε ένα βαθύ πηγάδι, και οι Αθηναίοι σε ένα βάραθρο, λέγοντάς τους πως θα τα βρουν εκεί. Η φράση γη και ύδωρ, ακόμα και στα νέα ελληνικά, συμβολίζει την υποταγή άνευ όρων σε ένα κατακτητή.
Θα έπρεπε οι σύγχρονοι κατακτητές της χώρας να πάρουν αντίστοιχη απάντηση; Τι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί για να μην συμβεί αυτό που ζούμε και να μην έπεται η εξαθλίωση.
Όλοι οι σύγχρονοι οικονομολόγοι προτείνουν ένα σχέδιο το οποίο δεν αλλάζει ανάλογα με το πώς ονομάζεται ο πρωθυπουργός η ο υπουργός βάζει στόχους βρίσκει τα μέσα και τους υλοποιεί. Έχει μέσα από την εκπαίδευση το 80-90% του προσωπικού που δυνητικά χρειάζεται για να μην έχει ανεργία μετανάστευση κλπ και να μην έχει εισροή μεταναστών από τρίτες χώρες. Δεν επιβαρύνει υπέρμετρα τον ιδιωτικό τομέα αποτρέποντας τις επενδύσεις εντός της χώρας διαλύοντας το κοινωνικό ιστό προς χάριν των ξένων πολυεθνικών ομίλων που έρχονται να κυριαρχήσουν. Δεν υπερφορολογεί την ακίνητη περιουσία για να τη καταστήσει εύκολη λεία στους κερδοσκόπους του κόσμου ούτε τους καλεί να ληστέψουν τους πολίτες της μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Η τεχνολογία που κατέχεις είναι αρκετή εάν έχεις επιμονή υπομονή και λαό με σθένος και πατριωτισμό και αίσθηση του χρέους προς προγόνους και απογόνους και έντυπα και εφημερίδες που δεν κάνουν πλύση εγκεφάλου για την υπεροχή της δύσης έναντι της χώρας η τάζοντας έναντι της παραχώρησης οικονομικού χώρου ψεύτικα ανταλλάγματα. Οι στρατηγικοί επενδυτές έγιναν κυρίαρχοι σε μια διαλυμένη χώρα και οι Γερμανική κατάκτηση ολοκληρώνεται.
Αν υπήρχε παιδεία και έρευνα το 50% των προϊόντων και εμπορευμάτων των πολυεθνικών θα ήταν στα σκουπίδια σαν επιβλαβή η δεν θα είχαν εισαχθεί. Και αντίστοιχα το 50% θα κατείχε σειρά ποιοτικών προϊόντων που θα παράγονταν εγχώρια και θα έδινε εργασία στους πολίτες της χώρας. Από τα κέρδη θα είχαμε υγεία και παιδεία ανάλογη του μεσογειακού τρόπου ζωής.
Αλήθεια ποιοι στρεβλώνουν το παραγωγικό μοντέλο και δεν συμβαίνει το φυσιολογικό; Τα αόρατα για τους νέους αλλά ορατά σε εμάς τους επιστήμονες <<χέρια>> δυνάμεις είναι η δομή και ο προσανατολισμός της χώρας από ποιους ρυθμίζεται. Η νομοθετική εξουσία η εκτελεστική και η δικαστική επικυρώνει και επιτρέπει το έγκλημα κατά της χώρας. Υπάρχει η ευθύνη του συνδικαλισμού και του τύπου μα περισσότερο των πνευματικών ανθρώπων που έγιναν εμπόρευμα μπροστά στις ανάγκες του σαρκίου τους για προβολή επιβίωση μέσα στη χλιδή που παρέχει η αυλή της εξουσίας. Και όσοι αντιστέκονται έχουν πανσπερμία απόψεων χωρίς συνισταμένη εύκολη βορά σε εκπαιδευμένα στην υποταγή χωρών συμφέροντα.
Από το ο ΟΤΕ είναι μία μετοχή και ανήκει στον Ελληνικό λαό περάσαμε στη λεόντεια συμφωνία είναι κατά 95% Γερμανική Εταιρεία του Δημοσίου της Γερμανίας το δε Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 5% των μετοχών και θα το πωλήσει όποτε του ζητηθεί από τους Γερμανούς σε αυτούς. Δόγμα Σημίτη παντού λοιπόν .Δείτε και καμαρώστε
Οι εταιρείες που προβλέπεται να μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ, τώρα μεταφέρονται ως άμεσες θυγατρικές εταιρείες του υπερταμείου (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας, ΕΕΣΥΠ). Ωστόσο, ενώ ο αρχικός νόμος προέβλεπε να μεταφερθούν στην ΕΔΗΣ και οι εταιρείες ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ), το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή τώρα τις εξαιρεί. Επίσης, ορίζει ότι ο ΟΑΚΑ θα μετασχηματιστεί σε κεφαλαιουχική εταιρεία.
Έτσι, οι επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στην ΕΕΣΥΠ είναι τελικά 16 και είναι οι εξής:
1. ΟΑΣΑ,
2. ΟΣΥ,
3. ΣΤΑΣΥ,
4. ΟAKA,
5. ΕΛΤΑ (Α΄ ομάδα),
6. ΕΥΑΘ,
7. ΕΥΔΑΠ,
8. ΔΕΗ (Β΄ ομάδα),
9. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών,
10. Ελληνικές Αλυκές,
11. ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, 12. Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ),
13. Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε. (ΟΚΑΑ),
14. Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ),
15 ΔΕΘ-HELEXPO και
16. Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (Γ΄ ομάδα).
Οι συμμετοχές του ελληνικού Δημοσίου στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις μεταβιβάζονται χωρίς τίμημα στο υπερταμείο, αυτοδίκαια με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Ακόμη το υπερταμείο φαίνεται να λαμβάνει ως προίκα τα μερίσματα του Δημοσίου στον ΟΤΕ. Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος για τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ εκχωρείται στο υπερταμείο. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, η απόφαση αυτή αφαιρεί ετήσια έσοδα ύψους 4 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του Δημοσίου (5%) στον ΟΤΕ δεν έχει αποφασιστεί να μεταβιβαστεί στο υπερταμείο
Ψηφοφορία στις 15 Ιανουαρίου - Τι περιλαμβάνει
Στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή, θα περιλαμβάνονται τα 70 προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και να δοθεί η έγκριση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις 22 Ιανουαρίου. Οι επίμαχες διατάξεις θα συζητηθούν στις αρμόδιες Επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, συζήτηση στην Ολομέλεια από την Παρασκευή, με στόχο να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου ή στις 16 Ιανουαρίου.
Μεταξύ άλλων, τα πιο σημαντικά είναι τα εξης:
-Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματαΑναμένεται η μείωση ή και κατάργηση των επιδομάτων, όπως τα πολυτεκνικά λόγω των αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς μία τρίτεκνη οικογένεια με τρία παιδιά και ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ μπορεί να υποστεί μείωση περί τα 33%.
-Νομική διάταξη που θα επιτρέπει την διενέργεια ηλεκτρικών πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη από 500 ευρώ και πάνω, ακόμα και για την πρώτη κατοικία, με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική. Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς οι ρυθμίσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Επίσης, για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειας τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.
-Πρόβλεψη για μείωση του αφορολόγητου από τα 8700 ευρώ στα 5700 ευρώ από το 2019 αντί για το 2020.
-Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Αναμένεται να κατατεθούν διατάξεις από το υπουργείο Ενέργειας για το Κτηματολόγιο, λατομικός σχεδιασμό, χρηματιστήριο Ενέργειας.
-. Η διάταξη για τις απεργίες (άρθρο 211, Ποσοστό απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας) προβλέπει ότι:
Μετά το τρίτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 1264/1982 (Α΄ 79) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Ειδικά για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (1/2) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών».
-Διατάξεις για τα καζίνο
-Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.
-Η διαμεσολάβηση.
-Θέματα του Υπουργείου Παιδείας κ.α.
Με μια πρώτη ματιά το άθροισμα των μέτρων που θα κληθεί να εγκρίνει η εθνική αντιπροσωπεία -αναμένεται η ψηφοφορία να γίνει την Πέμπτη- ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Προέρχονται κυρίως από την μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 (πιθανόν από το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) καθώς και από τις περικοπές επιδομάτων και φοροαπαλλαγών του 2018.
Η μείωση των συντάξεων αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και θα αποφέρει συνολικά εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από το 2019. Την ίδια στιγμή το πολυνομοσχέδιο προβλέπει νέα αύξηση των εισφορών που θα πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και φέρνει αλλαγές στα εργασιακά, στα ενεργειακά και στο Δημόσιο.
Ου παντελώς δει τοις πονηροίς επιτρέπειν, αλλ’ αντιτάττεσθαι. Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής
μτφρ: να μην υποκύπτουμε εντελώς στους κακούς, αλλά να αντιδρούμε Αλωτά γίγνεται επιμελεία και πόνω άπαντα.μτφρ: όλα μπορεί να τα κατακτήσει κανείς με σκληρή δουλειά και επιμέλεια.
Οι πρόγονοι μας μίλησαν και τα είπαν η ηγεσία της χώρας και εσωτερικοί θεσμοί υποκύπτουν μαζί με όσους τη βούληση των δανειστών τη κάνουν πράξη .Όσο δεν αλλάζουν η δεν τους αλλάζουμε η ζωή μας θα είναι η ξενοκρατία με αυλικούς και δουλικούς.
(*)Ο Γεώργιος Βασιλάκης είναι Οικονομολόγος ΕΚΠΑ - Φοροτεχνικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου