Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Θα διδάσκουν τον πόλεμο

 

Άρθρο Γνώμης του ε.α.



Εισαγωγή

Το σχέδιο των Ρώσων κανένας δεν είπε ότι το ξέρει. Άρα και δεν μπορεί να αξιολογηθεί.

Όλοι μας έχουμε δει την διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Αυτή μπορούμε να την σχολιάσουμε.

Οι πληροφορίες που μας έρχονται είναι πολλές.

Ας τολμήσουμε έναν σχολιασμό.

- Οι ειδήσεις για την Ουκρανία.

Επιχειρήσεις στο Βόρειο, στον Κεντρικό και Νότιο Τομέα.

Και φαίνεται ότι στους δύο πρώτους τομείς κατισχύουν οι Ρώσοι, ενώ στο Νότιο έχουμε ένα σοβαρό αμφίρροπο αγώνα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουμε μόνο «αμφίρροπες ειδήσεις»...

- Αντεπίθεση

Πάντως η επιλογή του άξονα αντεπιθέσεως των Ουκρανών, «Χερσώνα – Κριμαία», είναι μια πολύ καλή επιλογή και θα προβληματίσει πολύ τους Ρώσους. Εκτός και εάν τους ωθήσει να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν τις επιδιώξεις τους έως την Υπερδνειστερία.

Η εκτέλεση αντεπιθέσεων, όποιες και αν είναι αυτές, επηρεάζουν την εκτίμηση της εξέλιξης του πολέμου.

Και ένας πόλεμος είναι πάντα πόλεμος. Η εξέλιξή του δεν είναι ποτέ δεδομένη. Όλα παίζονται. Και παίζονται και από μικρές λεπτομέρειες.

- Στο «ασθενές»

Το κυρίως νόημα είναι ότι τώρα ξύπνησε η Ουκρανία και η Δύση. Κάνουν αυτό που έκανε η Ρωσία, έως τώρα.

Προσπάθεια που «ευοδούται προικοδοτείτε».

Κάτι που όλοι το ξέρουμε και το λέμε και το διδάσκουμε, αλλά κανένας δεν το εφάρμοσε. Όλοι εμμένουμε στην Κυρία προσπάθεια.

Δλδ μας απέδειξαν «ποιο άσχετος πεθαίνεις».( Μήπως και στη κυριολεξία; )

Η Ρωσία συνέχεια επιτίθεται στο ασθενέστερο σημείο του Εχθρού, ασχέτως ποια είναι η Κυρία της Προσπάθεια και επιδίωξη, την οποία δεν ξέρουμε, αλλά υποπτευόμαστε.

- Η τακτική του

Δημιουργεί 5 κατευθύνσεις επίθεσης.

Αφήνει να εννοηθεί που είναι η Κυρία του Προσπάθεια.

Βλέπει πόσες δυνάμεις βάζει ο Εχθρός και σε συνάρτηση με το έδαφος, η Ρωσία βάζει 1,5 φορά περισσότερες δυνάμεις, ώστε να μη μπορεί να επιτεθεί ο εχθρός.

Τις πλεονάζουσες εφεδρείες, που θα ήταν απαραίτητες για μια επιθετική ενέργεια, αλλά δεν είναι αναγκαίες στην Άμυνα, τις μεταφέρει σε άλλο επιλεγέν σημείο επιθέσεως για να επιτύχει εκεί υπεροχή δυνάμεων, επίθεση και κατίσχυση επί του εχθρού.

- Διέσπειρε και αγκίστρωσε.

Τι επιδιώκει; Να διασπείρει τις δυνάμεις του εχθρού, σε μεγάλο μέτωπο, να τις αγκιστρώσει τοπικά (με αναλογία 1:1), βρίσκει το ασθενές σημείο, συγκεντρώνει εκεί υπέρτερες δυνάμεις και επιτίθεται.

-Τακτικά Συγκροτήματα Τάγματος

Σε αυτό βοηθάει και η δομή του ρωσικού Στρατού, που δεν έχει Μείζονες σχηματισμούς, αλλά βασίζεται σε Αυτοδύναμα Τακτικά Συγκροτήματα Τάγματος, που η μετακίνηση μερικών από αυτά δεν ανατρέπει τον συνολικό σχεδιασμό, ειδικά όταν μετατρέπει την αποστολή κάποιου τομέα από Επίθεση σε Άμυνα.

- Το αποτέλεσμα.

Έτσι μπόρεσε και διέσπειρε και αγκίστρωσε 1.000.000 Ουκρανικό Στρατό, και του επιτέθηκε και τον νικάει με 200.000 χιλιάδες στρατιώτες. Δλδ επίθεση με 1 προς 5 υπέρ των αμυνομένων.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει...!!! Δεν το τόλμησε κανένας...!!!

Οι Αμερικανοί στο Ιράκ ενήργησαν με αναλογία 1:1 και θεωρήθηκε τόλμημα.

Όλοι οι αναλυτές, αναφέροντας Ιστορικά παραδείγματα, επιχειρήματα και στρατιωτικές αναλύσεις, εκτιμήσεις και μελέτες, λέγανε ότι χρειαζόταν τουλάχιστον 800.000 στρατό για να υπερισχύσει. Και όμως...!!!

Και προσοχή χωρίς αναπληρώσεις...!!!!!!!!

- Θα διδάσκεται

Αυτό θα διδάσκεται στις σχολές διεθνώς, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουμε καταλάβει πρώτα τι ακριβώς συνέβη...???

- Αιφνιδιασμός

Συνεχής ήταν και η παραπλάνηση και ο αιφνιδιασμός, σε όλα τα επίπεδα.

Ασκήσεις στην Λευκορωσία, Αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όλοι βλέπαμε κυρία προσπάθεια σε αυτές τις δύο επαρχίες. Στις περιοχές αυτές υπήρχαν οχυρώσεις σαν την «γραμμή Μαζινό».

Παρόλα αυτά ο Πούτιν κινήθηκε προς Κίεβο και Χάρκοβο (δεύτερη μεγαλύτερη και βιομηχανική πόλη), δλδ όπως στο σκάκι απείλησε τον Βασιλιά και την Βασίλισσα.

Το αποτέλεσμα ήταν να κοιτάμε όλοι το Κίεβο και το Χάρκοβο, τα οποία και εγκατέλειψε, κάπως ανεξήγητα, και τελικά κατέλαβε τον νότιο τομέα. Ήταν λάθος...??? Αποτυχία...??? Ή μήπως ήταν τέχνασμα..???

- Υπερκεράσεις

Να σημειώσουμε ότι δεν έκανε καμία «κατά μέτωπο επίθεση». Ακολουθούσε συνεχείς υπερκερωτικούς ελιγμούς και ευρύτερες υπερκεράσεις, τόσο σε τακτικό, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Ακόμα και ευρεία χρήση κατακορύφων υπερκεράσεων με Αεραποβατικές δυνάμεις (Αλεξιπτωτιστές), Αεροκίνητες (με ελικόπτερα), ίσως και Αερομεταφερόμενες (ΥΓ1).

- Ασυμβατικός Πόλεμος

Το κομμάτι του ασυμβατικού Πόλεμου («υβριδικού», όπως ατυχώς τον αναφέρουν κάποιοι), δεν το αντιληφθήκαμε και πολύ καλά. Υπήρχε, κυρίως στην Πρώτη Περίοδο (ΥΓ 2) του Πολέμου, αλλά μόνο σαν απορίες μπορεί να τα διατυπώσει κάποιος.

- Πόλεμος «Ανοικτής Πολιορκίας»

Μετά την Δευτέρα Περίοδο του συμβατικού πολέμου, έχει ξεκινήσει παραλλήλως μια Τρίτη Περίοδος της «Ανοικτής Πολιορκίας» της Δύσεως, ενεργειακής, επισιτιστικής μάλλον και οικονομικής, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο κείμενο.

https://fonientos.blogspot.com/2022/07/blog-post.html#more

- Επίλογος

Ο Πούτιν πολύ καλύτερα προετοιμασμένος και ανθεκτικός για έναν «ολοκληρωτικό» Πόλεμο σε όλους τους τομείς και με καθηλωτικές λύσεις για όλες τις απειλές.

Η Ρωσία έδειξε ότι κουβαλάει την κουλτούρα μιας παραδοσιακής Αυτοκρατορίας. Ένας λαός με «παγωμένο αίμα», καρτερικός, υπομονετικός και επίμονος. Ρωσική Αρκούδα.

Η Αμερική έμεινε στο DNA του άρπαγα εποίκου και στην νοοτροπία του καουμπόι. Γεράκια του Πενταγώνου.

Βέβαια ο πόλεμος δεν έχει λήξει ακόμα. «Προς γαρ το τελευταίον εκβάν..»

Και το τελευταίο «εκβάν» δεν έχει παιχθεί ακόμα.

Ένας πόλεμος με πολλές εκπλήξεις και άλλες τόσες απορίες.

Θα πρέπει όμως όλοι να παραδεχθούμε ότι αλλιώς τα βλέπαμε, αλλιώς τα αναλύαμε, αλλιώς τα υπολογίζαμε, αλλιώς τα λέγαμε...!!!

...Και αλλιώς μας βγήκανε....

Να μια ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το «καινούργιο» σχολείο...!!

 

ΥΓ 1. Αεραποβατικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, είχαμε να δούμε από τον Β΄ΠΠ, όπου οι μεν Γερμανοί μετά την Μάχη της Κρήτης τις απέρριψαν τελείως σαν μέθοδο πολέμου και οι σύμμαχοι τις ανέδειξαν στην Νορμανδία, αλλά και αυτοί μέχρι εκεί...

 

ΥΓ 2. Μια σημείωση για λόγους καθαρώς σχολαστικούς. Σε μεγάλους σχηματισμούς και μεγάλες χρονικές περιόδου, χρησιμοποιείται ο όρος «Περίοδος», ενώ ο όρος «Φάση» χρησιμοποιείται σε μικρότερες Μονάδες και χρονικές περιόδους.

Ο όρος «Plan B», έχει κυρίως την έννοια του εναλλακτικού σχεδίου. Εμείς δεν ξέρουμε κανέναν σχεδιασμό, σχέδιο των Ρώσων, για να μπορούμε να διακρίνουμε το κύριο από τα εφεδρικά.

Βέβαιο είναι ότι στην πρώτη Περίοδο, υπήρχε μεγάλος περιορισμός στην χρήση πυρών, προφανώς εσκεμμένα, ίσως για να είναι «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και αφού βληθήκαν (μας δείξανε 4 φωτογραφίες κατεστραμμένων αρμάτων), απόκτησαν το δικαίωμα του «βαλλόμενος βάλλω». Στην Δεύτερη περίοδο βλέπουμε πλέον μαζική χρήση Πυροβολικού, Πυραύλων αλλά και των επιτιθεμένων τμημάτων ελιγμού.

1 σχόλιο: