Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Πολιτική στον αστερισμό των Nova και Super Νova.

Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη (*)


Τα συλλαλητήρια άλλαξαν το τερέν των ενδιαφερόντων, την ατζέντα της θεματολογίας των ενασχολήσεων μας. Μετέφεραν το προβληματισμό μας στα ουσιαστικά, στα σημαντικά. Στο Έθνος.
Μια αναλαμπή ενασχόλησης με Εθνικά, με Αξίες, με ιδέες. Μία αναλαμπή όμως; Όχι, οπωσδήποτε όχι. Τα συλλαλητήρια ήταν η αρχή. Τώρα αρχίζουμε.
Και κρατήστε δυνάμεις και αντοχές για δύσκολα, στενάχωρα, παρατεταμένα. Με αντοχές, χωρίς απογοητεύσεις και ολιγοψυχίες. Με Εθνική ανάταση, επιμονή και καρτερία.

Αλλά η Κυβέρνηση τώρα με την Novartis, ξαναρίχνει τη μπάλα στα μικροπολιτικά.
Μια ιστορία που θα στρέψει το ενδιαφέρον του Έλληνα σε μια σαπίλα, στο διχασμό και στη μιζέρια.
Στη μικροπολιτική αντιπαράθεση. Όταν δεν υπάρχουν ιδεολογίες, ιδέες και αξίες, καταφεύγουν στον φανατισμό, στην στείρα αντιπαράθεση, στα κτυπήματα κάτω από την μέση. Φαινόμενα πολιτικής κατάπτωσης και ευτελισμού της δημόσιας ζωής.
Μπαίνουμε στην εποχή των Nova: Nova cinema, Nova Macedonia, Nova-rtis. Μπήκαμε στον αστερισμό του Supernova(1) ;

Μια ιστορία που θα ακολουθήσει μια διαδικασία, γνωστή, που την έχουμε δει κατ επανάληψη. Μεγάλος ντόρος, πολύ κουρνιαχτό, πολύ μπόχα, αμαύρωση του πολιτικού τοπίου, κατάπτωση της κοινωνικής ηθικής.

Το αναμάσημα τέτοιων θεμάτων, ενεργεί σαν επίμονος, αρνητική εξοικείωση και εθισμός της κοινωνίας στην υποβάθμιση των ηθών και της ηθικής.
Με ανάλογη έκπτωση της κοινωνικής ζωής στην καθημερινότητά της: Εύκολο κέρδος, αρπαχτή, χρηματισμός, μίζα, δωροδοκία, αυθάδεια, αυθαιρεσία, καμία λογοδοσία.

Μετά από μερικά χρόνια η υπόθεση θα κλείσει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Δεν θα καταλάβουμε τι έγινε και δεν θα τιμωρηθεί κανένας. Θα συγκαλυφθούν όλα, θα μας μείνει ο μικροπολιτικός διχασμός, τα απατηλά μικροπολιτικά ψευτοδιλήμματα και θα έχουμε χάσει τα ουσιαστικά για το Έθνος και τη κοινωνία. Θα μείνουν υποψίες και υπόνοιες και υπονοούμενα που θα μολύνουν τον δημόσιο βίο, αλλά δυστυχώς και τις εκφάνσεις της καθημερινής μας συμπεριφοράς.

Ας μην θαμπωθούμε λοιπόν από τα θορυβώδη και χάσουμε τα ουσιώδη.
Πρέπει να αξιολογούμε τα τρέχοντα και να μην ξεχνάμε τα σημαντικά. Και δυστυχώς πρέπει να τα χειριζόμαστε παραλλήλως. Ο προβληματισμός και η προσοχή μας πρέπει να μάθουμε να είναι πολυπαραγοντική και ταυτοχρόνως εύτακτος (2).
-Το Σκοπιανό, το Εθνικό θέμα της Μακεδονίας μας.
-Τα συντελούμενα στην Κύπρο.
-Τα θέματα των μνημονίων και των αξιολογήσεων.
-Τα κοινωνικά θέματα που απασχολούν τον περίγυρό μας.
-Και το Τουρκικό απρόβλεπτο. Κατάσταση εγρήγορσης.
Και να είμαστε έτοιμοι και για δυσκολίες και για αδικίες, κρατώντας το φρόνημά μας αλώβητο και την ορμή μας ακμαία.

Η Κυβέρνηση με το Σκοπιανό πέρασε την αξιολόγηση χωρίς να καταλάβει κανείς τίποτε. Πλειστηριασμοί, εργασιακά, απεργίες, μειώσεις αποδοχών, αυξήσεις κόστους ζωής.
Με την Novartis σκέπασε τα συλλαλητήρια, σκέπασε το Σκοπιανό, σκέπασε και τα επιβληθέντα μέτρα της αξιολογήσεως.

Θα φτάσει στις εκλογές χωρίς αντίπαλο. Και με έτοιμα θέματα για επικοινωνιακή εκμετάλλευση στην κομματική αντιπαράθεση. Και σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι είναι καλός, έχει ιδιαίτερη έφεση. Αλλά ανάδειξη τέτοιων επικοινωνιακών θεμάτων, σπίλωσης των αντιπάλων, σηματοδοτούν εγγύτητα με εκλογές.

Όπως με την δίκη της Χρυσής Αυγής να επικρέμεται, έχουν πετύχει την αφωνία της και την έβγαλαν εκτός δημοκρατικού τόξου, έτσι και με την απειλή των κατηγοριών, της Novartis, θα επιδιωχθεί η αφωνία του Κεντροδεξιού χώρου, και μήπως και τον εξοβελισμό τους από το δημοκρατικό τόξο της συνείδησης του κόσμου; Στην ανομία που συνήργησαν τη λούζονται. Για να εφαρμοστεί η παροιμία: «Όποιος σκάβει το λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα».
Βέβαια να ξέρουμε ότι αυτή είναι και η μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ίδιο και μεγαλύτερο λάκκο θα πέσει.
Supernova, μια υπέρλαμπρη λάμψη λίγο πριν τον θάνατο του αστεριού.
Ή όπως λέει και η  λαϊκή ρήση: «το μυρμήγκι πριν πεθάνει βγάζει φτερά».

Ο λαός αντιλαμβάνεται ότι συντελείται ένας γενικότερος ευτελισμός της δημόσιας ζωής. Αυτό δεν το εγκρίνει, δεν το επικροτεί, δεν το αποδέχεται. Και η ευθύνη βαρύνει όλο τον πολιτικό κόσμο, συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Ίσως όμως και να είναι η μεγάλη ευκαιρία.
Τα συλλαλητήρια έδειξαν, ότι όχι μόνο ο δεξιός και μεσαίος χώρος δεν εκπροσωπείται, αλλά και ένας ευρύτερος κοινωνικός χώρος ίσως και πλειοψηφία, που έχει απεμπολήσει προ καιρού το αριστεροδέξια, προοδευτισμό, σοσιαλισμό και άλλες παρόμοιες εκφάνσεις του 20ου αιώνα.

Η κατακρήμνιση και η αποδοκιμασία των σημερινών κομμάτων, ίσως αναδείξει νέες υγιείς πολιτικές δυνάμεις.

Λέτε να είναι η ώρα, να  ήρθε «το πλήρωμα του χρόνου», να εμφανιστεί μια νέα πολιτική έκφραση στο πολιτικό στερέωμα. Ας το ευχηθούμε. Και να είναι ουσιαστική και με περιεχόμενο.

Ας μην φύγουμε από τα ουσιώδη, τα σημαντικά και αυτά που θα καθορίσουν το μέλλον μας. Και να παραμείνουμε έτοιμοι και για δύσκολα και Εθνικές δοκιμασίες.












(*) Ο Ευάγγελος Αθανασιάδης είναι Συνταγματάρχης ε.α.

________
(1)          Supernova ή υπερκαινοφανείς αστέρες:  είναι μεγαλειώδεις εκρήξεις, που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής ενός αστέρος, κατά τις οποίες παράγονται  εξαιρετικής φωτεινότητας  φαινόμενα,  που στη συνέχεια εξασθενίζουν μέχρι της τελικής αφάνειας, μέσα σε λίγους μήνες. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται σε θερμοπυρηνικές εκρήξεις που εκτινάσσουν μεγάλη ποσότητα αστρικού υλικού με μεγάλη δύναμη και ταχύτητα, που υπερβαίνει τα 3.000 χλμ/sec (δλδ 10,8 εκατομμύρια χλμ/ώρα). Η λάμψη τέτοιων εκρήξεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή ολόκληρου του γαλαξία.

(2)          Εύτακτος: τακτικός, τακτοποιημένος, πειθαρχικός, αυτός που βρίσκεται σε διάταξη, παράταξη μάχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου